Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Στην προτομή του Τζέιμς Ντιν υπάρχει ελληνική επιγραφή και η Ι. Τριανταφυλλίδου το αναρτά στο Instagram (φωτό)

Αίσθηση έχει προκαλέσει η μυστηριώδης ελληνική επιγραφή που είναι χαραγμένη επάνω στην προτομή του Τζέιμς Ντιν, η οποία δεσπόζει στο Παρατηρητήριο  Griffith, στο Λος Άντζελες. Η προτομή βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παρατηρητηρίου και είναι γνωστή ως το «Μνημείο του ''Επαναστάτη Χωρίς Αιτία''», από την ομώνυμη εμβληματική ταινία που ανέδειξε τον Ντιν σε παγκόσμιο σύμβολο της νεανικής επαναστατικότητας.

Έχοντας ως φόντο την θρυλική επιγραφή του Χόλιγουντ, η προτομή του Τζέιμς Ντιν είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής και αμέτρητοι επισκέπτες έχουν φωτογραφηθεί δίπλα σε αυτό. 

Ανάμεσά τους και η Ελληνίδα ηθοποιός, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τον ρόλο της «Βάσως» στην επιτυχημένη σειρά του Alpha «Μην Αρχίζεις την Μουρμούρα». Όπως είναι γνωστό τον τελευταίο χρόνο ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες, μαζί με τον σύντροφό της και ηθοποιό, Πάνο Βλάχο.

Παρατηρώντας την προτομή, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου εντυπωσιάστηκε από τη φράση στα αρχαία ελληνικά που βρίσκεται σκαλισμένη επάνω σε αυτή. «ΘΕΡΕΟΣ ΝΕΟΝ ΙΣΤΑΜΕΝΟΕΟ», είναι η φράση που διακρίνεται επάνω στην προτομή. «Η ελληνική επιγραφή είναι μία έκπληξη», έγραψε η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου σε ανάρτησή της στο Instagram.

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να φιλοτεχνεί την προτομή την ημέρα που σκοτώθηκε ο Ντιν

Μόλις 24 ετών ήταν ο Τζέιμς Ντιν όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Ο ηθοποιός πέθανε, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οδηγούσε με ταχύτητα 136 χιλιομέτρων την ώρα, την μοιραία Πόρσε 550 Σπάιντερ, έστριψε απότομα σε μια κλειστή στροφή και συγκρούστηκε μετωπικά με το διερχόμενο όχημα. «Δεν μπορεί, θα σταματήσει ο τύπος… θα μας δει», ήταν τα τελευταία λόγια του ηθοποιού, σύμφωνα με τον συνοδηγό του, Ρολφ Γουάδεριτς.

Ωστόσο, είχε προλάβει να «χτίσει» τον μύθο του. Πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρεις εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου: «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» (1955) και Ο Γίγας (1956) που βγήκε στις αίθουσες μετά τον θάνατο του.

Το 1995, ο Τζέιμς Ντιν, επισκέφτηκε το στούντιο του καλλιτέχνη Kenneth Kendall. Ο ηθοποιός είχε εντυπωσιαστεί από ένα γλυπτό που είχε υπογράψει ο καλλιτέχνης και απεικόνιζε τον Μάρλον Μπράντο. Έτσι ζήτησε να φιλοτεχνήσει και τη δική του προτομή. Ο Kendall ξεκίνησε  να φιλοτεχνεί την προτομή, την ημέρα που ο Ντιν σκοτώθηκε.

Ο καλλιτέχνης συνέχισε να δημιουργεί πορτραίτα του Ντιν μέχρι τον θάνατό του, το 2006.

Πορτραίτα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Kenneth Kendall μετά τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν

Η αινιγματική επιγραφή

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης σκάλισε επάνω στην προτομή του Τζέιμς Ντιν με κεφαλαία γράμματα τη φράση:. «ΘΕΡΕΟΣ ΝΕΟΝ ΙΣΤΑΜΕΝΟΕΟ». Προφανώς άντλησε έμπνευση από  στίχο του Ομήρου στην Οδύσσεια. Στην Ραψωδία Τ, ο Όμηρος αναφέρει: «ὡς δ ̓ ὅτε Πανδαρέου κούρη, χλωρηῒς ἀηδών, καλὸν ἀείδῃσιν ἔαρος νέον ἱσταμένοιο».

Απόσπασμα από την Ομήρου Οδύσσεια (Ραψωδία Τ)

ὡς δ ̓ ὅτε Πανδαρέου κούρη, χλωρηῒς ἀηδών,

καλὸν ἀείδῃσιν ἔαρος νέον ἱσταμένοιο,

δενδρέων ἐν πετάλοισι καθεζομένη πυκινοῖσιν,

ἥ τε θαμὰ τρωπῶσα χέει πολυηχέα φωνήν,

παῖδ ̓ ὀλοφυρομένη Ἴτυλον φίλον, ὅν ποτε χαλκῷ

κτεῖνε δι ̓ ἀφραδίας, κοῦρον Ζήθοιο ἄνακτος,

ὣς καὶ ἐμοὶ δίχα θυμὸς ὀρώρεται ἔνθα καὶ ἔνθα,

ἠὲ μένω παρὰ παιδὶ καὶ ἔμπεδα πάντα φυλάσσω.

(Μετάφραση του κειμένου)

«Η κόρη του Πανδάρεου τ᾿ όμορφο τραγούδι πως αρχίζει,

η Αηδόνα η χλωροπράσινη, άνοιξη σα φτάσει, μες στα φύλλα των δέντρων τα πυκνά καθούμενη, κι αφήνει τη φωνή της

τη δυνατή ν᾿ απλώσει ολόγυρα, κι όλο σκοπούς αλλάζει,

καί το παιδί της κλαίει τον Ίτυλο, του βασιλιά του Ζήθου

το γιο, που από αστοχία της κάποτε τον είχε θανατώσει'

έτσι και μένα ο νους διχόγνωμος μια δω, μια κει με σέρνει»

Tags
Back to top button