Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη Λευκωσία σήμερα η απεσταλμένη του Γκουτέρες για το Κυπριακό

Η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, φτάνει απόψε στην Κύπρο μετά από σειρά διερευνητικών επαφών τις οποίες πραγματοποίησε στο Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα αλλά και την Άγκυρα, σύμφωνα με την . 

Η Κολομβιανή διπλωμάτης θα παραμείνει στο νησί για μία εβδομάδα και στη διάρκεια της εδώ παραμονής της θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να επανεκκινήσει το διάλογο στο Κυπριακό, έναν διάλογο ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται σε τέλμα από το 2017 λόγω της απαίτησης της Άγκυρας να συζητηθεί λύση όχι στη λογική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) αλλά στη βάση δύο κρατών ή κυριαρχικής -και όχι απλά πολιτικής- ισότητας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Αυτό, λοιπόν, εμποδίζει έκτοτε την εκδήλωση της όποιας πρωτοβουλίας για οτιδήποτε θα μπορούσε έστω και σταδιακά να οδηγήσει στη διάσπαση του αδιεξόδου. Το ζητούμενο αυτή τη φορά, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί η κατάληξη σε μια τριμερή συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τον ΟΗΕ, είναι να υπάρξει ακριβώς η εξέλιξη εκείνη η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη πραγματοποίησή μιας τέτοιας συνάντησης αφού μια εξέλιξη η οποία απλώς θα καταδείκνυε το αδιέξοδο για ακόμη μια φορά, όπως είχε γίνει τον Απρίλιο το 2021, δεν θα ήταν απλώς άσκοπη αλλά και αντιπαραγωγική για τις όποιες μελλοντικές διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Νέα «Λαμπεντούζα» η Κύπρος: Κλείστε την είσοδο σε μετανάστες ζητούν 8 στους 10 πολίτες

Για την ελληνοκυπριακή, ωστόσο, πλευρά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν υπάρξει επιστροφή στη συμφωνημένη αλλά και εγκεκριμένη από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ λύση ΔΔΟ. Η Λευκωσία, όπως ξεκαθάρισε στο ERTNEWS και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί έναρξη του διαλόγου εάν οι δύο πλευρές κληθούν να μοιράσουν την απόσταση που σήμερα τις χωρίζει καθώς, με δεδομένες τις εκτός και μακράν του συμπεφωνημένου πλαισίου θέσεις της άλλης πλευράς, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εγκατέλειπε τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και συνεπώς θα έβγαινε εκτός πλαισίου.

Όλα εξαρτώνται από τη στάση την οποία θα τηρήσει η τουρκική πλευρά η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει συναινέσει καν σε μια τέτοια συνάντηση και παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της: κυριαρχική ισότητα ή δύο κράτη. Εάν αυτό αλλάξει, τότε η Λευκωσία προκρίνει μια άτυπη τριμερή συνάντηση.

Σε αυτή την περίπτωση οι δύο πλευρές ενδέχεται να μπουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης θεμάτων τόσο «εύκολων» όσο και δύσκολων, με την ελπίδα ότι οι όποιες συγκλήσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στη βάση του οποίου θα ανοίξει και ο ουσιαστικός διάλογος για επίλυση του Κυπριακού. Ο δρόμος όμως μέχρι την κατάληξη σε κάτι τέτοιο προδιαγράφεται πολύ δύσκολος.

Tags
Back to top button