Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στέλιος Πέτσας: Εξηγεί γιατί καταργείται η διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε σε συνέντευξή του για τις αλλαγές που γίνονται όσον αφορά τις απολύσεις και συγκεκριμένα, τον «βάσιμο λόγο απόλυσης».

Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να εισάγει τις δύο τροπολογίες στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που προκάλεσαν ένταση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης, εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας «η μία τροπολογία αφορά στην επιβολή ενός πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις». Πρόκειται δηλαδή για ρύθμιση αναφορικά με το ζήτημα που εντόπισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το οποίο, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέβλεπε συντάξεις που έφταναν μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα.

«Μπαίνει μία τάξη, ένα πλαφόν ανώτατο 4.608 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της κατώτατης εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ποιες οι αλλαγές στον «βάσιμο λόγο απόλυσης», σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα

«Η άλλη τροπολογία έχει να κάνει με την κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019 που ψήφισε τον Μάιο η προηγούμενη Κυβέρνηση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε πως πρόκειται για «δύο άρθρα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται μία καταγγελία εργασιακής σύμβασης, μία απόλυση».

«Το άρθρο 48 προέβλεπε ότι η απόλυση μπορούσε να γίνει μόνο για «βάσιμο λόγο». Μέχρι τότε, με βάση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τον οποίο έχει κυρώσει και έχει ενσωματώσει η χώρα μας στο εθνικό δίκαιο ήδη από το 2016, προβλεπόταν είτε απόλυση με άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δηλαδή «βάσιμο λόγο απόλυσης» και καταβολή αποζημίωσης, είτε απόλυση με «βάσιμο λόγο» χωρίς αποζημίωση» είπε ο κ. Πέτσας.

«Με τη διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν μόνο καταγγελία μιας σύμβασης με «βάσιμο λόγο απόλυσης»» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων τους τελευταίους μήνες ότι ήταν μία λανθασμένη διάταξη που προκάλεσε προβλήματα στην αγορά εργασίας.

Στέλιος Πέτσας: Ποια προβλήματα λύνει η τροπολογία

«Οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονταν σε ένα καθεστώς χαμηλής αμοιβής, ενώ όσοι δεν ήταν εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, δεν μπορούσαν να βρουν μόνιμη δουλειά» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε, «είχαν αυξηθεί οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Ιουλίου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και μπήκε φρένο στην απασχόληση, μπήκε φρένο στις νέες δουλειές».

«Χάθηκαν τον Ιούλιο 14.691 θέσεις εργασίας από τον συνδυασμό των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αλλάζουμε. Δεν έχουμε ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Και για αυτό ήρθε σήμερα αυτή η τροπολογία» σημείωσε και εξήγησε τους λόγους που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο τελευταία στιγμή. «Θέλαμε να έρθει νωρίτερα. Δεν μπόρεσε να έρθει γιατί έπρεπε να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω των συνταξιοδοτικών διατάξεων» είπε.

Tags
Back to top button