»Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης το μέτρο της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Στεφανίας Κασίμη, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «τα 31 εκατομμύρια που έχουν απομείνει από τον ειδικό λογαριασμό ήταν για συγκεκριμένες δράσεις.
Να παίρνεις λεφτά από τον ειδικό λογαριασμό που είναι για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, που τα έχει καταθέσει το δημόσιο για να τα ξαναγυρίσεις στο δημόσιο για να τους απαλλάξεις από τον ΕΝΦΙΑ, δεν είναι αρωγή με τον τρόπο που θέλει κανείς να νομίζει ότι προχωράει η αρωγή και η στήριξη των συμπολιτών μας. Είναι κοροϊδία. Είναι πολύ θετικό με αυτά τα χρήματα να στηριχτούν άνθρωποι που είναι εγκαυματίες αλλά το υπόλοιπο είναι μία επικοινωνιακή τακτική που δεν τιμάει την ίδια την κυβέρνηση.
«Η αμετροέπεια κάποιων ή η μη ενημέρωσή τους δεν μπορεί να τους οδηγεί ούτε σε τέτοια επικοινωνιακή τακτική ούτε σε τέτοιες πράξεις. Άκουγα πως ξεμπλοκάρεται ο λογαριασμός και πως θα διατεθούν τα χρήματα αυτά. Ο ειδικός λογαριασμός είχε διαχειριστές 5 ανθρώπους, 4 υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, με διαδικασίες τέτοιες που δεν επέτρεπαν την επανάληψη των διαδικασιών που έγιναν στο ταμείο Μολυβιάτη. Ήταν τόσο σκληρές οι διαδικασίες που θεσπίσαμε που να μην μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση και όλα να περνούν μέσα από τις διαδικασίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μην υπάρχει »γκρίζα» ζώνη ούτε για ένα σέντ», πρόσθεσε.
Για το ειδικό χωρικό σχέδιο και την ανάπλαση της περιοχής, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά προκειμένου να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες», επισημαίνοντας ότι «όλες οι άδειες κατεδάφισης, για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες , έχουν εκδοθεί από τους πρώτους μήνες μετά την καταστροφή από το υπουργείο υποδομών. Δεν υπάρχει άδεια κατεδάφισης που να μην έχει προχωρήσει. Σήμερα, στο υπουργείο υποδομών υπάρχουν έτοιμα πρακτικά για να γίνουν συμβάσεις – έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και έχουν ολοκληρωθεί – για να κατεδαφιστούν όλα τα κόκκινα κτίρια της περιοχής. Μία παθογένεια δεκαετιών αντιμετωπίστηκε μέσα σε 11 μήνες με σκληρή δουλειά».
Ακούστε το ηχητικό: