Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σπάνια αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων μέχρι τις 20 Απριλίου (φωτό)

Σπανία αντικείμενα ηπειρωτικής εκκλησιαστικής τέχνης παρουσιάζονται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «Όταν η τέχνη γίνεται ιερή», που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. 

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια δείγματα ηπειρώτικης εκκλησιαστικής τέχνης, που αποτέλεσαν τμήμα της έκθεσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Ριπίδια (εξαπτέρυγα), 1881, ασήμι, εγχάρακτη και φουσκωτή διακόσμηση, Ι.Μ. Ιωαννίνων

Τα κομψοτεχνήματα, που παρουσιάζονται χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, και προβάλλονται σε δύο επίπεδα μέσα από τη μουσειολογική προσέγγιση που επιμελήθηκε το ΠΙΟΠ.

 

Η ανάπτυξη των ιερών κειμηλίων σε ενότητες, που ευνοούν πολλαπλές αναγνώσεις από το κοινό, ξεκινούν από το «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος» και καταλήγουν στο Φῶς ἱλαρόν», παραπέμποντας υπαινικτικά στην πορεία από τη Γέννηση στην Ανάσταση και την αιώνια ζωή. 

Παράλληλα, στο εσωτερικό κάθε ενότητας, και σε άμεσο διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, γίνεται ειδική αναφορά στην εξέλιξη της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, στους επώνυμους τεχνίτες και τους μεγάλους δωρητές. 

Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορά στη νεότερη και σύγχρονη παραγωγή.

Ευαγγέλιο, τέλη 18ου αιώνα, ασήμι με επιχρύσωση, φουσκωτή, εγχάρακτη και διάτρητη διακόσμηση, Ι.Μ. Ιωαννίνων

Μοναδικά εκθέματα, όπως το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή ή ο ενυπόγραφος Σταυρός του Αθανάσιου Τζημούρη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Σταυρός λιτανείας, 1881, ασήμι, σαβάτι, Ι.Μ. Ιωαννίνων

Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, καθώς και από τις ιδιωτικές συλλογές των αδελφών Βαρζώκα, Λεοντάρη Ζήδρου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Χρυσόστομου Καρυοφύλλη, Αλέξανδρου Τζομάκα, Φαίδωνα Ηλία, Ευάγγελου Χρήστου.

Εξωτερική άποψη του Μουσείου Αργυροτεχνίας

Εως 20/04/2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, 45 221 Ιωάννινα

Tags
Back to top button