Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ και δέος: Ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» των νέων μέτρων

Στους εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους στέλνει τον «λογαριασμό» της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση. «Εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο» (labor market, pensions, taxation) ήταν τα λόγια του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δίνουν το περίγραμμα των νέων μέτρων, τα οποία ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι δανειστές.

Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν αρκείται σε δεσμεύσεις για «εκ των υστέρων» περικοπές μισθών και συντάξεων μέσω του «κόφτη», όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ανεβάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων,ζητώντας προληπτικά μέτρα 5 ή και 6 δισ. ευρώ το χρόνο, για να καλύψουν την «τρύπα» των 4,5 δισ. από το 2018 και μετά.

Αν η κυβέρνηση υποκύψει στις αξιώσεις των δανειστών, θα χάσουν έναν ή και δύο μισθούς το χρόνο ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα βρεθούν μαζικά αντιμέτωποι με την ανεργία.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι, για να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 (ή 6 δισ. το χρόνο) και για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες (έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) περιλαμβάνουν:

1. Φόρους σε χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους

Το ΔΝΤ επιμένει ότι 1 στους 2 φορολογουμένους δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ φόρο εισοδήματος και ζητούν δραστική μείωση του αφορολογήτου. Θα χάνουν όλοι έτσι από 10 έως 800 ευρώ το χρόνο.

Το «καλό» σενάριο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει μείωση αφορολογήτου στα 7.200 ευρώ, από 1/1/2018. Η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ περιορίζεται στα 1600 ευρώ για τον άγαμο, σχετικά κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, ενώ κλείνει και το «κενό» του 2018 (ύψους 370 εκατ. ευρώ) με πλεόνασμα 3,5% και ένα δισ. επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Έτσι όμως χάνουν 600 ευρώ το χρόνο όσοι βγάζουν από 650 ευρώ και πάνω, αλλά χάνουν 10-300 ευρώ και εργαζόμενοι των 500-600 ευρώ το μήνα.

Το «κακό» σενάριο όμως, με βάση ό,τι έχει ζητήσει στο παρελθόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ. Άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά, με μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ και ετήσιο 5600, χάνουν 132 ευρώ το χρόνο από πρόσθετους φόρους. Με 617 ευρώ το μήνα ή 8638 το χρόνο, χάνουν 800 ευρώ από επιπλέον φόρους. Αν έχουν ένα παιδί και μισθό 450 ευρώ το μήνα ή 6.300 ευρώ το χρόνο, χάνουν 286 ευρώ, ενώ με 633 το μήνα ή 8.860 το χρόνο, χάνουν 850 ευρώ συνολικά -δηλαδή ενάμιση μισθό τον χρόνο!

2. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις

Οι δανειστές έχουν βάλει στο μάτι την προσωπική διαφορά που διατηρούν όσοι τους κόπηκε η κύρια σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου. Περικοπή ή κατάργησή της θα οδηγήσει σε μειώσεις πάνω από 20% ή και 30% στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε σύνταξη των 1.300 ευρώ (ή 15.600 ευρώ το χρόνο) ο δικαιούχος μπορεί να χάσει 260-400 ευρώ το μήνα ή πάνω και από 3.000-4.000 το χρόνο (δύο συντάξεις τουλάχιστον δηλαδή).

3. Ομαδικές απολύσεις

Με την απειλή της απόλυσης χωρίς τον περιορισμό έως 5% του προσωπικού τον μήνα, θα ζουν οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αν και δεν πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν αρκούν τα πλεονάσματα, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως θεωρεί και το επίμαχο μέτρο.

Στην κυβέρνηση καθησυχάζουν πάντως ότι όλα αυτά αφορούν στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται και πως τελικώς θα αποκρούσουν τις αξιώσεις των δανειστών…

Tags
Back to top button