Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη

Βασισμένη στα ημερολόγια της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου (1876 - 1965) και εμπνευσμένη από τον μοιραίο έρωτά της με τον συγγραφέα Περικλή Γιαννόπουλο, η παράσταση «Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη», παρουσιάζεται από την ομάδα 4Frontal, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, στο θέατρο 104, από τις 27 Ιανουαρίου.

Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και βαθιά.

Γεννημένη το 1882, στην Καλλιθέα, η Σοφία Λασκαρίδου δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν όμορφη, πλούσια με ισχυρή κοινωνική θέση και είχε όλη την Αθήνα στα πόδια της. Έσπασε το άβατο στη Σχολή Καλών Τεχνών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη γυναικεία παρουσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακολούθησε σπουδές στο εξωτερικό δίπλα σε μεγάλους ζωγράφους της εποχής, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Έζησε μία μεγάλη μυθιστορηματική αγάπη με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο, τον επονομαζόμενο «αυτόχειρα του Σκαραμαγκά». Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και βαθιά. Όσο εκείνη ήταν στο Μόναχο, κυνηγώντας το όνειρό της ως ζωγράφος, εκείνος αυτοκτόνησε. Καβάλα σε ένα άσπρο άλογο, μπήκε στη θάλασσα του Σκαραμαγκά και φύτεψε μια σφαίρα στον κρόταφό του.

Αλλά η απελπισία λύγισε εκείνον

«Ερχόταν αντίθετα από μένα. Τα μάτια μας συναντήθηκαν αχόρταγα...

- Με συγχωρείτε, ψιθύρισε, η ομορφιά σας με θάμπωσε.

- Κι εμένα η δική σας.    

                                                          

Χαμογελάσαμε κι οι δύο. Αυτό ήταν...»

Εκείνη την έλεγαν Σοφία. Εκείνον Περικλή. Συναντήθηκαν τυχαία.  Εκείνη ήταν ζωγράφος. Ήθελε να ανακαλύψει νέους ορίζοντες τέχνης. Εκείνος συγγραφέας. Οραματιζόταν την Ελληνική Αναγέννηση. Συναντήθηκαν κάπου στο 1900.

Κοίταξαν ο ένας τον άλλον και ερωτεύτηκαν. Και ερωτεύτηκαν πολύ. Και συναντιόνταν και αγκαλιάζονταν και έδιναν πύρινα φιλιά. Στην αγαπημένη τους Αττική γη. Κι εκείνος διάβαζε, έγραφε, φιλοσοφούσε. Κι εκείνη ζωγράφιζε. Και η Αττική γη τούς έπαιρνε στην αγκαλιά της, τους δύο ερωτευμένους. Και ζούσαν την υπέρτατη ηδονή.

Αλλά ήρθε η ώρα, κι έπρεπε να φύγει εκείνη μακριά, για να γίνει μεγάλη ζωγράφος. Για να γνωρίσει το άγνωστο στην Τέχνη της. Και τότε, δάκρυσαν και πόνεσαν πολύ. Και αποχωρίστηκαν. Κι εκείνη έφυγε για το παγωμένο Μόναχο. Κι εκείνος έμεινε πίσω στην αγαπημένη τους Ακρόπολη. Και αντάλλασσαν γράμματα φλογερά. Γράμματα αγάπης, έρωτα, νοσταλγίας. Απελπισίας. Και ζούσαν την υπέρτατη οδύνη.

Και περίμεναν τη στιγμή που θα ξαναβρίσκονταν. Τη στιγμή που θα έπεφταν στην αιώνια αγκαλιά, ο ένας του άλλου. Αλλά η απελπισία λύγισε εκείνον. Και τότε, της έστειλε ένα απεγνωσμένο τηλεγράφημα: «Σοφία μου, ένα ύστατο χαίρε από την Αττική γη που αφήνω για πάντα. Με άπειρα γλυκύτατα φιλιά. Χαίρε Σοφία μου. Ο Περικλής σου».

Κι εκείνη γύρισε και έζησε για πάντα στην αγαπημένη τους Αττική γη. Και του έμεινε πιστή μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Κι εκείνος έμεινε για πάντα νέος, με τα χρυσά του τα μαλλιά και τον γαλάζιο ουρανό στα μάτια. Κάπου στην αιωνιότητα του Έρωτα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης, επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου, φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης. Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη, Μαριέττα Σγουρδαίου.

Θέατρο 104 - Κεντρική Σκηνή: Ευμολπιδών 41 - Γκάζι (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3455020 και 6940 290312. Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 19.00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό και ανέργων: 8 ευρώ, ατέλειες: 5 ευρώ, Παρασκευή: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Tags
Back to top button