Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Συρία 2» στα Βαλκάνια με την Ελλάδα στη δίνη της σύγκρουσης για ένα ρωσικό αγωγό- Βουλγαρία: «Τα Σκόπια τελείωσαν, έρχεται διαίρεση» – Όλοι λαμβάνουν θέσεις μάχης

«Συρία 2» θα έχουμε στα Βαλκάνια καθώς Σερβία-Βουλγαρία και Αλβανοί είναι με τα όπλα στο χέρι και περιμένουν να πέσουν οι πρώτες σφαίρες στα Σκόπια με την Τουρκία έτοιμη για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πλέον αποτελεί κοινή παραδοχή ότι έρχεται γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια με την Βουλγαρία να εισέρχεται δυνατά θέλοντας να έχει λόγο στη μελλοντική διευθέτηση των συνόρων ενώ η Κροατία βλέπει και εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση!

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εξέφρασε την άποψη ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά.

«Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει πια μέλλον ως ένα ενιαίο κράτος, στην πράξη η καντονοποίησή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το θέμα τώρα είναι εάν η οριστική διαίρεση θα γίνει βίαια ή ειρηνικά», δήλωσε…

Πηγές της Κροατίας ότι η κατάσταση στο νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν δημιουργείται μόνο από εσωτερικούς παράγοντες, αλλά υπάρχει αντανάκλαση των γεωπολιτικών συμφερόντων, που κυρίως αφορούν την κατασκευή του ρωσικού αγωγού μέσω της Τουρκίας και Ελλάδας που προγραμματίζεται να διέλθει από τα Σκόπια για να φθάσει σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Μια ενδεχόμενη σύγκρουση, μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, ακόμη και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Από τα δυτικά Βαλκάνια μόνο η Αλβανία και η Κροατία ενδέχεται να υποστηριχθούν από το ΝΑΤΟ» προσθέτει.

Σέρβοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν δυναμικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις θα παρέμβουν και στρατιωτικά, προκαλώντας εύλογη ανησυχία. 

Ταυτόχρονα, ο σερβικός τύπος παρουσιάζει αρχικά ανάλυση του προέδρου αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου Don Wallace, στην οποία ο ίδιος τονίζει ότι  οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν  ούτε θα αλλάξουν  την πολιτική του ΝΑΤΟ ως προς την ΕΕ.

Ο Don Wallace είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξει τίποτα στις σχέσεις της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Υπογράμμισε ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η «Ευρωπαϊκή Ένωση των δύο ταχυτήτων» που ονειρεύονται τα μεγάλα  μέλη της, ιδίως εκείνα στα ανατολικά της ηπείρου.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  «θα δούμε μετά το BREXIT το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και αν θα αλλάξει  πολιτική ως προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

«Είμαι σχεδόν βέβαιος όμως ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν  το ΝΑΤΟ ή την Ευρώπη. Τώρα στείλαμε τα πρώτα στρατεύματα  στην Νορβηγία. Ο στόχος είναι να παράσχουμε πρόσθετη στήριξη στο Όσλο ενόψει ρωσικών απειλών»,  είπε ο Αμερικανός ειδικός .

Ο Wallace πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια.

« Για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι σημαντικοί οι πρεσβευτές των χωρών της περιοχής, καθώς και ο βοηθός και ο αναπληρωτής γραμματέας του κράτους για την περιοχή, δεδομένου των ανοικτών ζητημάτων. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, ούτε τίποτα τέτοιο. Ο Τραμπ δεν πιστεύει σε στρατιωτικές επεμβάσεις και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος»,  είπε ο Wallace.

Στρατιωτική επέμβαση τύπου πολέμου της Σερβίας το 1999 ενδεχομένως να μην υπάρξει , θα έχουμε όμως σίγουρα μετακινήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ και η Κροατία θα δεχθεί κάποια στιγμή νατοϊκές δυνάμεις λόγω της κόντρας με την  Σερβία, εκτιμούν Σέρβοι αναλυτές .

Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά, διότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι τεταμένη ενώ η Βοσνία κινδυνεύει με απόσχιση από τους Σερβοβόσνιους και εκεί το ΝΑΤΟ θα θελήσει να παρέμβει, μόνο που η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει «μυστικά» ότι οι ΗΠΑ θα  την βρουν απέναντι τους ….οπωσδήποτε .

Σε άρθρο μας με τίτλο, είχαμε τονίσει ότι από την ιστοσελίδα pentapostagma .gr έχουμε παρουσιάσει πλήθος άρθρων που όλα μιλούν για επικείμενη σύρραξη στα Βαλκάνια, λόγω των άλυτων εθνοτικών προβλημάτων και την άνοδο του αλβανικού εθνικισμού.

Όταν όμως το ΝΑΤΟ «ομιλεί»  για «βαλκανικό  πόλεμο», τότε όλα αλλάζουν διότι είμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες και τρομερές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ο Τσέχος στρατηγός Petr Pavel είπε ότι τα Βαλκάνια παραμένουν μια πιθανή πηγή των στρατιωτικών συγκρούσεων.

 Ο ίδιος δηλώνει ότι  η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να νικήσει τους αντιπάλους της και να διασφαλίσει την  άμυνα των χωρών μελών της, καθώς και να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρει  το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων ΗΙΝΑ.

Ο Πάβελ τονίζει ότι  η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης είναι «ιδιαίτερα ασταθής», δηλώνοντας ότι  η «ισλαμική τρομοκρατία απειλεί τα Βαλκάνια, μαζί με την  ρωσική επιρροή».

Η πρώτη χώρα που ευρίσκεται στην λίστα των νατοϊκών είναι η  Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο λόγος είναι ότι αφού οι δυτικοί  την «γέμισαν»πρώτα  με ισλαμιστές τρομοκράτες τώρα η χώρα-μόρφωμα αποτελεί για αυτούς μέγα-κίνδυνο.

Στόχος όμως είναι κυρίως η σερβική κοινότητα και η στενή σχέση της με την Ρωσία όπως και με το  ίδιο το κράτος της Σερβικής δημοκρατίας.  Από εκεί θα πυροδοτηθεί μια νέα ανάφλεξη που συμπαρασύρει όλες τις χώρες της περιοχής , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Το ΝΑΤΟ τι σκοπεύει να κάνει σε αυτήν την περίπτωση; ….μάλλον κανονικό πόλεμο.

Tags
Back to top button