Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνθήκες σύρραξης στην Ασία με εμπλοκή Τουρκίας -Ταλιμπάν: "ΝΑΙ" στο αμερικανικό σχέδιο TAΡΙ υπέρ Ινδίας!

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει: Οι ΗΠΑ φεύγοντας από το Αφγανιστάν έστησαν τα πιόνια ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες περιφερειακής σύρραξης στην Ασία εμπλέκοντας όλες τις χώρες.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως είναι υπέρ της λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡΙ. Eνός αγωγού που εμπλέκει Πακιστάν, Ιράν, Αφγανιστάν, Κίνα, Ινδία, Ταλιμπάν, Ρωσία κτλ.

Ο αγωγός στοχεύει στην ενεργειακή ενδυνάμωση της Ινδίας εναντίον της Κίνας. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η παραμονή αμερικανικών δυνάμεων επί 20 χρόνια στο Αφγανιστάν ήταν η Κίνα.

Το Σχέδιο ΤΑΡΙ

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αποκάλυψε ότι “το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών” κατέληξε κλείνοντας το “μάτι” και στην Κίνα για τα επενδυτικά της σχέδια στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού.

«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους», δήλωσε ο Σαχίν.

Ποιος είναι ο αγωγός ΤΑΡΙ

Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975 σαν μια προσπάθεια πρόσδεσης της Ινδίας στην τότε ΕΣΣΔ, προσφέροντας της αυτό που ακόμα δεν έχει: ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι έγινε η επέμβαση στο Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς για να διασφαλιστούν τα περάσματα του.

Το σχέδιο ναυάγησε για να επανέλθει ξανά επί Αμερικανών. Προχώρησαν στην κατασκευή του μήκους 1814 χιλιομέτρων αγωγού ΤΑΡΙ, παράλληλα με ένα νέο οδικό άξονα και ένα πλέγμα από οπτικές ίνες, συνολικού κόστους, μέχρι τώρα 22 δισ$ υλοποιώντας το παλιό σοβιετικό σχέδιο.

Πρόκειται για έναν αγωγό που θα συνδέει Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδίας (TΑΡΙ) το οποίο θα μετέφερε πετρέλαιο από την πετρελαιοπηγή Galkynysh του Τουρκμενιστάν μέσω Αφγανιστάν και Πακιστάν προς την Ινδία.

Το σχέδιο κατασκευής ξεκίνησε στο Τουρκμενιστάν στις 13 Δεκεμβρίου 2015 και στο Αφγανιστάν το 2018.

Η Ινδία διαθέτει ήδη δίκτυο για να συνδεθεί με αυτόν τον αγωγό μαζί και με έναν άλλο από το Ιράν (η άσπρη γραμμή στον χάρτη άνωθεν).

Ας σημειώσουμε εδώ ότι παρ όλο που ο ΤΑΡΙ περνούσε και από περιοχές του έλεγχαν οι Ταλιμπαν, ποτέ κανείς τους δεν πείραξε ούτε τον αγωγό ούτε τους εργολάβους του!

Συνθήκες περιφερειακής Σύρραξης

Το παίγνιο της Κεντρικής Ασίας περιλαμβάνει πολλές χώρες με πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα. Τα ερωτηματικά πολλά:

  1. Προς τα που θα κλίνει τελικά ο Ερντογάν; Ποιες δεσμεύσεις θα πρωτο-εκπληρώσει; Αυτές προς ΗΠΑ ή προς Κίνα; (Για τον ρόλο της Τουρκίας θα αναφερθούμε διεξοδικά σε νέο άρθρο)
  2. Θα επιτρέψει το Πακιστάν και η Τουρκία την λειτουργία του αγωγού αυτού εναντίον της Κίνας;
  3. Tι θα πράξουν τελικά οι Ταλιμπάν; Θα τηρήσουν τις εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα; Αν ναι πως θα το συνδυάσουν με την λειτουργία του σχεδίου TAΡΙ το οποίο στρέφεται καθαρά εναντίον της Κίνας.
  4. Το Ιράν θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την Ινδία μέσω του σχεδίου IRI;
  5. Ποια στάση θα κρατήσει η Ρωσία; Θα επιτρέψει να την ενεργειακή ενδυνάμωση της Ινδίας;
  6. Tα συμφέροντα είναι πάρα πολλά και είναι αδύνατον να συμβιβαστούν ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι παίκτες… Το σχέδιο ΤΑΡΙ στρέφεται εναντίον της Κίνας καθώς στοχεύει στην ενεργειακή ενδυνάμωση της Ινδίας.
Tags
Back to top button