Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Συνυφασμένο με την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας το ΕΚΠΑ

Στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του  Πανεπιστημίου Αθηνών τελέστηκε ο εορτασμός της 180ης επετείου από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έδωσε το παρών στην τελετή από νωρίς το απόγευμα.

"Για ιδιόμορφη μέρα" έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο οποίος σχολιάζοντας τις περικοπές στο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κοινή συναίνεση για το ποιες είναι οι ελάχιστες ανάγκες και ποιες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις θα αποφασίσουν αυτές τις ελάχιστες ανάγκες να τις αντιμετωπίσουν. Αυτήν την στιγμή έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά μια ομάδα για την μελέτη των οικονομικών αναγκών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με στόχο τον υπολογισμό των ελάχιστων αναγκών ώστε να βρούμε τον τρόπο για χρηματοδότηση. Όσον αφορά τις διαδρομές των  ΕΛΚΕ υπάρχει ένα καθεστώς γραφειοκρατικοποιημένο. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην επίλυση κάποιων ζητημάτων". Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε  "δυο ζητήματα του παρελθόντος και δυο του μέλλοντος". Όπως χαρακτηριστικά είπε από το 1837 που ιδρύθηκε το ΕΚΠΑ ήταν "ένα σύνολο συγκρουόμενων συνυπάρξεων. Από την μια υπήρχαν άτομα με ριζοσπαστικές πεποιθήσεις αλλά κι αντίθετα. Υπήρχε παραγωγή γνώσης υψηλού επιπέδου, ένα έντονο ιδεολογικοποιημένο πλαίσιο και ταυτόχρονα αντιδράσεις. Αυτή είναι κι η σημαντική παρακαταθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Μεταλαμπάδευσε την κουλτούρα της διαφορετικότητας". Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για τον ρόλο του ΕΚΠΑ. "Συνέβαλλε στην συγκρότηση της κοινωνίας μας και στον εκσυγχρονισμό του τόπου μας " τόνισε. "Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας στο Πανεπιστήμιο, καθώς πρέπει να αποφασίσει πώς θα ανοίξει τις πόρτες του για τους νέους επιστήμονες". Όπως υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου ζούμε σε μια περίοδο τέλους του έντυπου λόγου, "ενός βιβλιοκεντρικού πολιτισμού" ωστόσο, "όπως κάθε φορά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις".

Στην  εναρκτήρια ομιλία του ο  πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε για την ιστορική διαδρομή και τις προοπτικές του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο ξεκίνησε με τέσσερις σχολές και τώρα μετρά οκτώ σχολές με 33 τμήματα. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς στους χιλιάδες πλέον φοιτητές, μεταπτυχιακούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, ερευνητές. "Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο το οποίο έβγαλε πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες, στελέχη του οικονομικού τομέα , επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές επιστήμες στη νομική, στα οικονομικά. Σήμερα στοχεύουμε στην άρτια εκπαίδευση όλα τα επίπεδα σπουδών και ταυτόχρονα στην προαγωγή της επιστήμης". Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στις χορηγίες, δωρεές, στις επιχορηγήσεις, στα ερευνητικά προγράμματα. "Πολλοί φοιτητές έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη τομέων της επιστήμης, της φιλοσοφίας , της λογοτεχνίας. Όπως για παράδειγμα έχουν σπουδάσει στο ΕΚΠΑ ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Καζαντζάκης". Ο πρύτανης μίλησε και τις περικοπές που έχει υποστεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συρρίκνωση του προσωπικού. "Παρά την κρίση θα σταθούμε όρθιοι" τόνισε και παρουσίασε τους στόχους που έχει το ΕΚΠΑ μεταξύ των οποίων είναι η ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, η παρέμβαση στην κοινωνία με τα δια βίου μάθησης προγράμματα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα κι αγγλόφωνα τμήματα για προσέλκυση ξένων φοιτητών, την ενίσχυση συνεργασιών με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την αναβάθμιση της κοινωνικής προσφοράς των πανεπιστημίων, την  δημιουργία ερευνητικών μονάδων. Κάθε αλλαγή στην παιδεία πρέπει να συμβαδίζει με μακρόπνοο σχεδιασμό και συναίνεση. τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το εθνικό διδακτήριο πρέπει να εξελίσσεται, να βελτιώνεται να συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων".  Ο πρύτανης έκλεισε την ομιλία του με την φράση του Αδαμάντιου Κοραή "αν η Πολιτεία δεν έχει ως βάση την παιδεία τότε  οικοδομείται επάνω στην άμμο".

Στο τέλος της τελετής προβλήθηκε  ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017: Το χρονικό μιας διαδρομής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button