Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Στοχεύουμε στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (βίντεο)

Όλα όσα είπε, αλλά και… δεν είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2019. Η «Συμφωνία Αλήθειας» και η «Ανάπτυξη για όλους». Οι μειώσεις φόρων, οι επενδύσεις. Η μόνιμη «13η σύνταξη» και το ψηφιακό Δημόσιο. Τα «καρφιά» στον ΣΥΡΙΖΑ.


Η ανάγκη να επιμείνει η κυβέρνηση στη δημοσιονομική πειθαρχία, ούτως ώστε να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της με τους εταίρους και η διαπραγματευτική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα, στέρησαν εν τέλει από τον πρωθυπουργό το στοιχείο του αιφνιδιασμού στη ΔΕΘ 2019.

Έτσι, η ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης δεν είχε τελικώς κάποια έκπληξη, ήταν… μετρημένη κυριολεκτικά και μεταφορικά και στη λογική της «Συμφωνίας Αλήθειας» για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης και του συνθήματος «Ανάπτυξη για Όλους» επιβεβαίωσε την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής που είχε ανακοινώσει προεκλογικά και εστιάζει στη μείωση των φορολογικών βαρών.

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροελαφρύνσεις

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως θα εφαρμοστεί και το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και την καθιέρωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% (σ.σ.: για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ).

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα μονιμοποιηθεί το «έκτακτο επίδομα συνταξιούχων», όπως είπε, αποφεύγοντας τον όρο «13η σύνταξη», αλλά ανακοίνωσε πως πλέον θα καταβάλλεται στα τέλη του έτους – το επόμενο, δηλαδή, θα καταβληθεί στα τέλη του 2020 κι όχι του 2019.


Επίσης, θα καταργηθούν οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό μπορεί να συμβεί όχι νωρίτερα από το 2021, συνδέοντάς το εμμέσως πλην σαφώς με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα θέμα που απέφυγε ν’ αναλύσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, εστιάζοντας αποκλειστικά στη στοχοθεσία της κυβέρνησης και το πρόγραμμα δράσης της για τους επόμενους μήνες.

Ευεργετικές νομοθετικές παρεμβάσεις – Επίδομα γεννήσεων

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι παρεμβάσεις στον εταιρικό φόρο (24% εφέτος και 20% για τα κέρδη του 2020 από 28% που είναι σήμερα), στο φόρο μερισμάτων (5% από 10%), αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα (πλήρης απαλλαγή ΦΠΑ, έκπτωση φόρου για ανακαίνιση κατοικιών ή ενεργειακή αναβάθμιση κτλ.) και την αγορά ακινήτων (π.χ. «πάγωμα» φόρου υπεραξίας).

Επίσης, εντός του 2020 θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, όπως επίσης και του επιδόματος των 180 ευρώ για κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό.

«Ψαλίδι» εισφορών – Επενδύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα ισχύσει η προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020 κατά μία μονάδα. Το μέτρο, ωστόσο, θα ισχύσει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους προωθείται άμεσα η προσαύξηση κατά 10% των αποδοχών τους για υπερωριακή απασχόληση.

Η έκπληξη, τινί τρόπω, ήρθε στον τομέα των επενδύσεων: ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία Pfizer συμφώνησε και θα προχωρήσει σε δημιουργία κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα προχωρήσει σε νέα επένδυση στη Θράκη, αλλά και ότι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό θα μπουν οριστικά στις αρχές του 2020 και πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Έστειλε, ωστόσο, μήνυμα προς την πλευρά των επιχειρηματιών, τονίζοντας με νόημα ότι «καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία».

Ψηφιακό Κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, επίσης, ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ψηφιακή υπογραφή κι έτσι οι πολίτες θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, έως το καλοκαίρι του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και το 90% έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά δε τις θεσμικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει άμεσα στη Βουλή τη διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και, όπως πρόσθεσε, το βήμα της ΔΕΘ γίνεται έτσι «βήμα 12μηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων και δημοκρατικής λογοδοσίας».

Μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ

Τα «καρφιά» του πρωθυπουργού για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάχιστα, αλλά αιχμηρά, καθώς συνέστησε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κάνουν υπομονή ως προς την αμφισβήτηση της διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης» όσον αφορά στα πλεονάσματα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους…».

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, πως παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα της τραγικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και της διαχείρισης του προσφυγικού δεν ήταν σ’ αυτά που είχε υπολογίσει προεκλογικά ότι θα βρει μπροστά του.

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Tags
Back to top button