Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σινεμά στο Τελλόγλειο: Πέφτει η «αυλαία» με την ταινία «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (φωτό)

Ένας μεγάλος κύκλος δράσεων αφιερωμένος στον κινηματογράφο και τους κορυφαίους εκπροσώπους του στην Ελλάδα με προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες ξεκινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ [Αγ. Δημητρίου 159 Α, Θεσσαλονίκη].

Στο πλαίσιο της νέας αυτής δράσης, που διοργανώνεται σε συνεργασία   με τον Καθηγητή Κινηματογράφου και Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιάννη Χατζηγώγα, το Τελλόγλειο υποδέχεται το «Σινεμά του αρχιτέκτονα»  με προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από τον χώρο της έβδομης τέχνης.

 

Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.

Η έναρξη θα γίνει  τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο. Θα προβληθεί το αριστούργημά του «Δράκος» (1956), με παράλληλο σχολιασμό από τον ίδιο τον δημιουργό σε ζωντανή σύνδεση από την οικία του στην Αθήνα. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης θα μιλήσει για  διάφορες σκηνές της ταινίας,  θα αναφερθεί στους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και τις γειτονιές της Αθήνας  όπου γυρίστηκε.

 

Γιάννης Αργύρης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και Ντίνος Ηλιόπουλος σε σκηνή από την ταινία.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που θα συνεχιστεί κάθε Δευτέρα, 6 μ.μ. με 9 μ.μ., είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας και η συγκρότηση μιας βάσης για νέους, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες  για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό, οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν τόσο στη θεωρία όσο και την πρακτική του κινηματογράφου -οι συμμετέχοντες θα έχουν ενεργό ρόλο στις δράσεις, αναλαμβάνοντας να γυρίσουν μικρές ταινίες με το κινητό τους  και απλές μηχανές λήψης δίνοντας περισσότερο βάρος στη ματιά, το μοντάζ, το γύρισμα και λιγότερο στην υψηλή τεχνολογία.

Ο κύκλος θα περιλαμβάνει ακόμη αφιερώματα στον Κώστα Γαβρά («Ζ»), τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Το λιβάδι που δακρύζει»), τον Φίλιππο Κουτσαφτή («Αγέλαστος πέτρα, Αρκαδία χαίρε») και πολλούς ακόμη σημαντικούς εκπροσώπους της κινηματογραφίας.

 

«Ζ», του Κώστα Γαβρά.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της τοπικής κινηματογραφικής ιστορίας που μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Έτσι, θα γίνουν προβολές και σεμινάρια με θέμα τους πρωτοπόρους αδελφούς Μανάκια, τον Τάκη Κανελλόπουλο, τον Φλώρο Φλωρίδη,   τον Παύλο Ζάννα, τον Νίκο Μπιλιλή, τον Σάκη Παπαδημητρίου, τον Τάσο Ψαρά, τον Μίλτο  Αρβανιτάκη   και  άλλους δημιουργούς που συνέδεσαν την  πορεία τους με το σινεμά: σκηνοθέτες, σεναριογράφους, μουσικούς.

Επιχειρείται, έτσι, να συγκεντρωθεί και να κωδικοποιηθεί η πλούσια  ιστορία  της πόλης για το σινεμά, μέσα από σπάνιο υλικό (εκδόσεις και άλλα ντοκουμέντα). «Η Θεσσαλονίκη έχει έντονο αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Οι   ταινίες που γυρίστηκαν στην πόλη περιέχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που πρέπει να συλλέξουμε και να αναδείξουμε», τονίζει ο κ. Χατζηγώγας.

 

«Το λιβάδι που δακρύζει».

Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή ταινιών, παράλληλα με την «κατάδυση» στη θεωρία και τη μαγεία του κινηματογράφου και τη γνώση του πλούσιου υλικού για το σινεμά στην Θεσσαλονίκη.  Στο τέλος κάθε εξαμηνιαίου κύκλου θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και εγγραφές στο τηλ. 2310 991610.

Tags
Back to top button