Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει σήμερα η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖA -Η κυβέρνηση θα «ντύσει» ως επιτυχία την υποχώρηση στους δανειστές για να περάσει τα μέτρα

Με συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει τον συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση στο χθεσινό Εurogroup και οδηγεί σε μία συγκεκριμένη συμφωνία με τους δανειστές, ξεκινάει η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να «ντύσει» ως επιτυχία την δραματική της υποχώρηση και να περάσει τα νέα μέτρα χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις και κοινοβουλευτικές διαρροές.

Το κύριο βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών, μετά την άδοξη παράδοση στις απαιτήσεις των θεσμών, πέφτει πλέον στον εξωραϊσμό της συμφωνίας, με μία ρητορική, που είναι μάλλον πρωτόγνωρη για την εποχή των Μνημονίων. Ήδη κυβερνητικά στελέχη, μιλούν για «νίκη», για «συμφωνία, χωρίς λιτότητα» και για «μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Κι αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σκληρό πακέτο περικοπών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ίσως και 3 δισ. ευρώ, με… αντάλλαγμα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει το όποιο υπερπλεόνασμα – πέραν δηλαδή του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% – στα κοινωνικά αδύναμους.

«Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε ότι «επιτεύχθηκε η αναγνώριση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, η αναγνώριση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για μετά το 2019 και όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και τις αποστροφές στις δηλώσεις Ευρωπαίων εταίρων, όπως του Πιερ Μοσκοβισί, ότι δεν υπάρχει πλέον λιτότητα και πως τα μέτρα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η κυβερνητική θεωρία, με την οποία αμπαλάρονται τα νέα μέτρα είναι η εξής: τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018 και για μερικά χρόνια μετά (όπως απαιτούν οι δανειστές) είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο, παρά μόνον από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Και ότι τα μέτρα που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές και θα νομοθετήσει από τώρα η κυβέρνηση, για χάρη της διαπραγμάτευσης, θα αποδώσουν έσοδα, πέραν του 3,5% και άρα όλη αυτή η υπεραπόδοση θα επιστραφεί στη συνέχεια στους πολίτες. Άρα, υποστηρίζει το Μαξίμου, δεν πρόκειται για… μέτρα, που επιβαρύνουν την κοινωνία, αλλά για ένα «πέρα – δώθε», ή «πάρε – δώσε» χρημάτων, αλλιώς «ότι θα κοπεί, θα επιστραφεί», ώστε το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι μηδενικό για τους πολίτες και όχι αρνητικό!

Η καινοφανής θεωρία «τα κόβω τώρα και τα επιστρέφω μετά, άρα δεν υπάρχει λιτότητα», είναι το βασικό όπλο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει βουλευτές και στελέχη του κόμματος, επικαλούμενη συνδυαστικά και την πίεση που άσκησαν οι δανειστές, ώστε να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και προκύψει θέμα εκλογών.

Στόχος τώρα του Μαξίμου και ενώ αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον προσδιορισμό των μέτρων, είναι, αφού ελέγξει την κατάσταση στο κόμμα, να μετρήσει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να εξαλείψει τον κίνδυνο απωλειών σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξαν βουλευτές που δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου. Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι όποιος διαφωνεί οφείλει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα και να παραιτηθεί. Με τη γραμμή αυτή θα κινηθεί η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει τελικά αρραγής.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι έχει χρόνο για να διαμορφώσει μία γραμμή άμυνας και να τιθασεύσει τα πράγματα, προβάλλοντας και την σταθερότητα που θα εμπεδωθεί στην οικονομία. Άλλωστε τα επίμαχα νομοθετήματα δεν πρόκειται να έλθουν αμέσως στη Βουλή, αφού οι τεχνικές συζητήσεις θα τραβήξουν μάλλον σε χρόνο.

Tags
Back to top button