Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Χατζηδάκη τον αμερικανό ομόλογό του Ρικ Πέρι – Στο τραπέζι επενδύσεις και ΔΕΗ

Σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρικ Πέρι, συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, αλλά και το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ και το σύνολο των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά για τις αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρικ Πέρι.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, εξαίροντας την παρουσία της ExxonMobil στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κρήτης.

Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα τα έργα ενεργειακών υποδομών περιφερειακού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις υποδομές φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Φάνον για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η αμερικανική κυβέρνηση για την προώθηση αυτού του νέου πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στο Κάιρο για τη δεύτερη Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum (EMGF), με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Μουσταφά, της Αιγύπτου Τάρεκ ελ Μόλα, της Ιορδανίας Χάλα Αντέλ Ζαγουατί και της Ιταλίας Αντρέα Τσόφι.

Στη σημερινή Σύνοδο ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του φόρουμ, ενώ όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμισή του στον πρώτο διεθνή οργανισμό της Ν.Α. Μεσογείου. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρίκ Πέρι, ο οποίος έκανε εκτενή παρέμβαση, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εξέταση του δυναμικού φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.

Tags
Back to top button