Για τα περιστατικά αυτά μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Μικροβιολόγος και διδακτορική ερευνήτρια Κωνσταντίνα Νεοφύτου.
Η σαλμονέλα μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω ωμών ή ατελώς ψημένων κρεατοπαρασκευασμάτων, ιδιαίτερα πουλερικών και αυγών, κόκκινου κρέατος και νωπού απαστερίωτου γάλακτος και σε λιπαρά προϊόντα. Συναντάται επίσης σε σκόνες και σε φρούτα και λαχανικά.
Αναπτύσσεται ιδανικά στους 35-37 βαθμούς Κελσίου, επομένως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε έξαρση. Η επιμόλυνση μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια, από το να προϋπάρχει από το ζώο λόγω παρασίτων, μέχρι και από μόλυνση μετέπειτα.
Βέλγιο: Σαλμονέλα στο βασικό εργοστάσιο της σοκολάτας Barry Callebaut
Καθοριστικός παράγοντας για να αποφύγουμε την επιμόλυνση είναι η σωστή διαδικασία φύλαξης τροφίμων και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα μέτρα υγιεινής. Να πλένουμε τα χέρια και τους πάγκους, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σανιδάκια, να μην φυλάσσουμε μαζί ωμά και μαγειρεμένα φαγητά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα το ψυγείο.
Δείτε βίντεο του AlphaNews Live:
Όπως εξήγησε η κ. Νεοφύτου, τα προϊόντα που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα δεν μπορούν να εντοπιστούν με το μάτι. Ο χρόνος επώασης της σαλμονέας είναι μισή μέρα μέχρι 72 ώρες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστεί από ποια τροφή προκλήθηκε.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας εμφανίζονται ως μια μορφή οξείας γαστρεντερίτιδας, με μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος.