Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συναγερμός στην Κύπρο – Πολεμικές απειλές Ερντογάν: «Θα εφαρμόσουμε το σχέδιο Β’ ή το σχέδιο Γ»

Κλιμακώνει τις απειλές της η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να παίρνει τη σκυτάλη από τον Μ.Γιλντιρίμ και με τη φράση «Αν δεν βρεθεί λύση τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ» να διαλύει τις ψευδαισθήσεις όλων όσων συναίνεσαν στην υποχωρητικότητα έναντι της Αγκυρας και πίστεψαν σε «κάποια λύση»…

Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο, το απόγευμα του Σαββάτου.

«Λυπάμαι για την αποτυχία της συνόδου για το Κυπριακό. Δείξαμε καλή θέληση. Θα προσπαθούμε για να βρεθεί λύση. Όμως αν δεν βρεθεί, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ. Θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δημιουργώντας -πλέον- ερωτήματα για το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων που ανέφερε.

Μόλις χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μ.Γιλντιρίμ, απείλησε ευθέως για άλλη μια φορά λέγοντας:

Την υγεία μας να έχουμε. Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Το δείξαμε από την αρχή ότι η στάση μας ήταν εποικοδομητική. Το δείξαμε ξεκάθαρα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ε.Ε. και στις εγγυήτριες χώρες ποια πλευρά ήταν εκείνη που ήθελε τη λύση”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

“Όποια λύση και να έρθει, όποια συμφωνία και να γίνει, για να μην ξαναζήσουμε τον πόνο των περασμένων δεκαετιών, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στο ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Όποτε θέλουν, είτε τα Ηνωμένα Έθνη είτε άλλοι οργανισμοί να υπάρξει μια μόνιμη, λύση βασισμένη στην ισότητα εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί. Κι αν δεν γίνει δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για την βόρεια Κύπρο όπως κάναμε μέχρι σήμερα”.

Έκανε μάλιστα αναφορά και στο φυσικό αέριο:

“Και όσον αφορά στα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργήσουν με τις φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο, δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ποτέ”.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μοιραστεί το βάρος του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, εμείς δεν θα μείνουμε ποτέ σιωπηλοί, όταν παρέχεται υποστήριξη και όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις κοντά στα σύνορά μας», διεμήνυσε ακόμα ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κατάρ, δηλώνοντας πως οι κυρώσεις ήταν άδικες και ακατάλληλες.

Νωρίτερα, σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσής του, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «σκληρές αλήθειες» και για τις «πραγματικές προθέσεις» της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Και συνεχίζει:

Όμως, η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη. Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα. Χαρακτηριστικά, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται.

Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργηση τους. Θυμίζουμε, ότι τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Η τουρκική πλευρά, αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο.

Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί.

Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται. Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της.

Αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως.

Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε, θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διάσκεψης να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση.

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

Μέρος αυτών των σχεδιασμών είναι και η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των κατεχομένων στην Κύπρο του αποβατικού πλοίου TCG Ertuğrul, το οποίο παρελήφθη σε ειδική τελετή στην τουρκική Ναυτική Διοίκηση .

Το αποβατικό αυτό πλοίο TCG Ertuğrul (L-401), ανήκε στο τουρκικό ναυτικό κατέπλευσε σε τουρκική βάση στα κατεχόμενα στις 30 Μαρτίου 2017 και μαζί με δύο άλλα μικρότερα αποτελούν μέρος του τουρκοκυπριακού πολεμικού ναυτικού .

Πρόκειται για δύο μικρά αποβατικά σκάφη της κλάσης Ç-302.

Τα σκάφη έλαβαν νέες ονομασίες και συγκεκριμένα KKTCSG-301 και KKTCSG-303 και τέθηκαν σε υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου.

Το ερώτημα όμως που τίθεται εδώ και τρεις μήνες είναι , τι ακριβώς θα τα κάνουν τα αποβατικά πλοία οι Τούρκοι στην Κύπρο;

Μήπως ετοιμάζουν αποβατική επιχείρηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων;

Tags
Back to top button