Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός: Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, μειώνονται οι καταθέσεις, δεν κάνουν πίσω οι δανειστές

Το τελεσίγραφο έχει ήδη τεθεί από τους Ευρωπαίους δανειστές. Συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή αλλιώς αδιέξοδο με άγνωστες συνέπειες.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι υπερβολικό να μιλήσει κάποιος για ρήξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Οι Ευρωπαίοι ζητούν προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του μνημονίου το 2018, απαιτώντας νέα μείωση συντάξεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη Πέμπτη ήταν πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι αρκετές. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση Τσίπρα «πρέπει να το χωνέψει τώρα αυτό».

Διαφορετικές πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως το κύριο πρόβλημα, που οδήγησε τους δανειστές να συνταχθούν πίσω από την ιδέα νομοθέτησης των μετά-προγραμματικών μέτρων από τώρα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση.

Έτσι, εμμένουν στη θεσμοθέτηση μέτρων από τώρα. «Πριν γυρίσουν οι επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις από την ελληνική πλευρά πως είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν τα προαπαιτούμενα που απομένουν (αγορά εργασίας, εργασιακά) και να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τις προτάσεις των θεσμών για μέτρα μετά το Μνημόνιο» λέει ευρωπαϊκή πηγή η οποία μεταφέρει την κυρίαρχη, δηλαδή τη γερμανική, άποψη στο Eurogroup.

Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων και μείωση των καταθέσεων

Το αδιέξοδο στο τελευταίο Εurogroup και η αβεβαιότητα που έχει σκεπάσει τις προοπτικές για μία συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου σπρώχνει προς τα πάνω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ήταν στο 6,9%.

Πλέον, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων κινείται πάνω απ’ το επίπεδο του 8%, γεγονός που αποτυπώνει την άποψη των αγορών ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μειώνονται. Επιπλέον, όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού τόσο δυσκολότερο γίνεται το εγχείρημα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό και άντληση κεφαλαίων με σκοπό να βγει από τη… μηχανική υποστήριξη της διεθνούς κηδεμονίας, δηλαδή να απεξαρτηθεί η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια, όπως υποτίθεται ότι είναι ο στόχος.

Την ίδια ώρα,η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταθέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2016 μειώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ από 124,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Τι σημαίνει η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες; Για να το πούμε εύσχημα, όσο λιγοστεύουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, τόσο παραμένει ουτοπική η προσδοκία για… χαλάρωση των capital controls.

Tags
Back to top button