Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συμμαχία ΗΠΑ, Γαλλίας και Κουβέιτ για την... επίλυση της κρίσης του Κατάρ

ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ εντείνουν τις διπλωματικές του προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη.

Με στόχο την επίλυση της κρίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο εμίρης του Κουβέιτ αποπειράθηκε να μεσολαβήσει μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Για το Ριάντ η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Ντόχα, η οποία «πρέπει να αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει τις περιφερειακές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στο Κατάρ θα λάβουν τώρα σωστά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Τα Εμιράτα εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «υποστηρικτή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργας έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων, κυρίως την αναστολή των «εξτρεμιστικών» προγραμμάτων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ al Jazeera και μέτρα κατά των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη Ντόχα.

Χωρίς να κάνει λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, ο Γκάργας απαίτησε «αλλαγή πολιτικής», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» με «ξεκάθαρους μηχανισμούς».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου εξήγησε στο AFP ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης «επιρροής» του προηγούμενου εμίρη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στον γιο του σεΐχη Τάμιμ, υπέρ του οποίου αποσύρθηκε από την εξουσία.

Ο σεΐχης Χάμαντ κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του μικρού εμιράτου στην περιοχή προωθώντας τον ρόλο του μεσολαβητή σε πολλές κρίσεις και παρουσιάζοντάς το ως αντίβαρο στις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο μετά το 2011.

Tags
Back to top button