Κύρια θέματα,Ρωσία,Φάκελος Τουρκία • 11/08/2021 - 22:51
Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο και εμπλοκή τουρκικών ναυπηγείων στην ανασύσταση του ρωσικού Στόλου!
Νέο ρωσικό ναυπηγικό συμβόλαιο πήρε η Τουρκία!
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Σε Νο1 στρατηγικός συνεργάτης της Ρωσίας εξελίσσεται η Τουρκία. Η πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτη για το ΝΑΤΟ:
H Ρωσία θα κατασκευάσει δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία με την Άγκυρα να παίρνει νέο ναυπηγικό συμβόλαιο για την ανασύσταση του ρωσικού παγοθραυστικού Στόλου.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα ναυπηγήσει παγοθραυστικό που θα επιχειρεί εναντίον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Βόρεια Θάλασσα!
Δεύτερο ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία
Η Ρωσία θα κατασκευάσει δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την Τουρκία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, η Ρωσία προετοιμάζεται να κατασκευάσει το δεύτερο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην επαρχία Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα κατασκευαστεί ένας δρόμος 15 χιλιομέτρων που θα οδηγεί προς τις εγκαταστάσεις καθώς και κανάλια μεταφοράς νερού.
Το κόστος κατασκευής του δρόμου και των καναλιών θα ανέλθει σε 7,3 εκατομμύρια δολάρια. Έχει προγραμματιστεί ότι ο πυρηνικός σταθμός NPP της Σινώπης θα κατασκευαστεί έως το 2023.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαζόταν από την ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries. Ωστόσο, οι Ιάπωνες αποχώρησαν από το έργο το οποίο θα συνεχιστεί από ρωσικές εταιρείες.
Ειδικοί από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατασκευάζουν ήδη τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του πυρηνικού σταθμού θα ανέλθει σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, το 99 % των οποίων θα καλυφθεί από τη Rosatom. Το Akkuyu θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος, η συνολική ισχύς των οποίων θα φτάσει τα 4.800 MW.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της αυτόνομης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την ανάπτυξη της πυρηνικής επιστήμης “AtomInfo-Center”, Alexander Uvarov, η Άγκυρα ενδιαφέρεται πιθανώς και για τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο ειδικός πιστεύει ότι η τεχνολογία των γαλλο-ιαπωνικών αντιδραστήρων ATMEA-1 σε αυτό το στάδιο δεν έχει προοπτικές και η Rosatom μπορεί να πάρει το έργο.
Ακόμη ένα ναυπηγικό ρωσικό συμβόλαιο ανέλαβε η Τουρκία
Ταυτόχρονα, η “Rosmorport” προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου πετρελαιοκίνητου παγοθραυστικού κατηγορίας Icebreaker7.
Παράλληλα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανακοινώθηκε ότι μόνο τα εγχώριας ναυπήγησης πλοία θα επιχειρούν στην Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR).
Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι το συμβόλαιο κατασκευής του παγοθραυστικού το πήρε η Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε αναλάβει να κατασκευάσει και τις δύο πλωτές αποβάθρες για τα νεότερα ρωσικά πυρηνικά παγοθραυστικά.
Υποψήφιοι να αναλάβουν το ναυπηγικό έργο ήταν το Φινλανδικό Ναυπηγείο Oy, το Pella Sietas από το Αμβούργο και το “Zvezda”, αλλά η παραγγελία πήγε στην τουρκική Sefine Denizdzhilik Tersane Dahilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα ρωσικών ναυπηγήσεων με αναδόχους σε Κίνα και Τουρκία;
Ρώσοι αναλυτές ρίχνουν μία “βόμβα” στο σημείο αυτό.
Προτείνουν να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ναυπηγήσεων για το ρωσικό ναυτικό μεταφέροντας μέρος των εργασιών στα κινεζικά ναυπηγεία, φυσικά, υπό την αυστηρή επίβλεψη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η ίδια σκέψη υπάρχει και για την Τουρκία σε περίπτωση που αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ!
Ίσως τα πρόσφατες ρωσοτουρκικές ναυπηγικές- και μη- συμφωνίες εντάσσονται σε ένα τέτοιο πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας.
“Κρίνοντας από την κατάσταση με τα παγοθραυστικά και τις πλωτές αποβάθρες, το πρόβλημα του κόστους και του χρόνου για τον πελάτη, που εκπροσωπείται από το κράτος, είναι κρίσιμο.
Ο ανάδοχος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστος και ουδέτερος σε σχέση με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Φινλανδία, στη χειρότερη περίπτωση.
Γιατί όμως η Τουρκία; Από πότε αυτή η χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ , έγινε ξαφνικά η καλύτερη επιλογή;
Είναι αδικαιολόγητη η σύναψη σύμβασης από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός και αν…” καταλήγουν οι ίδιες ρωσικές πηγές…
Το θέμα αφορά άμεσα και το ΝΑΤΟ καθώς το έργο που ανέλαβε το τουρκικό ναυπηγείο αφορά την “διευκόλυνση και επιτάχυνση της ρωσικής κυριαρχίας στην Αρκτική”.
Έχουμε δηλαδή ακόμη μία περίπτωση που η Τουρκία λειτουργεί υπέρ των ρωσικών συμφερόντων καθώς τα ρωσικά παγοθραυστικά επιχειρούν στα αρκτικά ύδατα του Βορείου Θαλασσίου Περάσματος (NSR) «διασφαλίζοντας την υπεροχή της Ρωσίας στην Αρκτική».