Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συγκλονιστική εξέλιξη: 4.000 απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν θεωρούνται πλέον επίσημα Έλληνες για το πακιστανικό κράτος

Περίπου 4.000 άνθρωποι οι οποίοι θεωρείται ως απόγονοι των Ελλήνων πολεμιστών του Μέγα Αλεξάνδρου κέρδισαν το δικαίωμα στο Πακιστάν να θεωρούνται  ως ξεχωριστή εθνοτική και θρησκευτική κοινότητα.

Πρόκειται για τους Καλάς οι οποίοι όντως είναι απόγονοι των σπουδαίων πολεμιστών στου μεγάλου στρατηλάτη.

Ένα πακιστανικό δικαστήριο στις 4 Απριλίου διέταξε τις αρχές να καταμετρήσουν  τα μέλη της φυλής των Καλάς  ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της απογραφής που πραγματοποιείται στη χώρα, αναγνωρίζοντας τους ως ξεχωριστή μειονότητα και Έλληνες απογόνους των στρατιωτών του Μέγα Αλέξανδρου .

Οι Καλάς  ζουν κυρίως σε ορεινές περιοχές κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν. Τα μέλη διατηρούν ξεχωριστές θρησκευτικές και πολιτιστικές συνήθειες οι οποίες παραπέμπουν κατευθείαν στις συνήθειες των Ελλήνων της Μακεδονίας την εποχή που έζησε και έδρασε ο Μέγας στρατηλάτης .

Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους μουσουλμάνους ούτε εμφανισιακά ούτε εθνολογικά και κυρίως ούτε  πολιτιστικά.

Η απογραφή ήταν η πρώτη στο Πακιστάν εδώ και  σχεδόν 20 χρόνια.

Οι Καλάς πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Αλεξάνδρου που έμειναν πίσω ενώ ο Μακεδόνας πολεμιστής βάδισε για την ινδική υποήπειρο.

Οι Καλάς (Αγγλικά: Kalash, Νουριστάνι: Kasivo) είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί την διάλεκτο των Καλάς.

Ο πληθυσμός τους ανέρχεται στις 5.000 περίπου. Παραδόξως, διαφέρουν από τις γειτονικές τους φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά (είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού).

Οι Καλάς αποδίδουν αυτή τη διαφοροποίηση στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αποτελούν πληθυσμό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω αυτού του ισχυρισμού τους, αφού έχουν γίνει αρκετές γενετικές έρευνες όπου διαπιστώθηκες  η καταγωγή τους και ο βαθμός συγγένειάς τους με τους Έλληνες.

Οι ερευνητές που ασχολούνται από το 1948 μαζί τους έχουν κατασκευάσει έναν τύπο αλφαβήτου που στηρίζεται στο φωνητικό λόγο τους. Οι ντόπιοι Αφγανοί χαρακτηρίζουν τους Καλάς «φυλή των άπιστων» λόγω της άρνησής τους να ασπαστούν το μουσουλμανισμό.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει ξεκινήσει μια γιγάντια προσπάθεια από την Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με ευκατάστατους Έλληνες εθελοντές και έχουν χτιστεί αρκετά σχολεία, στα οποία τα παιδιά των Καλάς μπορούν να μαθαίνουν Ελληνικά.

Οι Καλάς θεωρούν τους Έλληνες επισκέπτες, αδελφούς και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μαθαίνουν με μεγάλη ευκολία την Ελληνική γλώσσα.

 

Tags
Back to top button