Ένα μάλλον όχι συχνό και συνάμα εντυπωσιακό φαινόμενο προκλήθηκε χθες (18/9) στην Χαλκιδική λίγο πριν την εκδήλωση καταιγίδας η οποία συνοδεύτηκε από έντονους ανέμους.
Ένα σύννεφο που κάλυψε τον ουρανό και φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού σε κοντινή απόσταση από το έδαφος, προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και έκπληξη σε κατοίκους και λουόμενους που εκείνη τη στιγμή ήταν στις παραλίες.
Τι ήταν όμως αυτό το σύννεφο και ποιο φαινόμενο προκαλεί; Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr Δρ. Σταύρος Κέππας, δίνει την εξήγηση στο GRTimes. «Πρόκειται για ένα Shelf Cloud. Ουσιαστικά δηλαδή, για ένα φαινόμενο που το συναντάμε μπροστά από ένα σύστημα καταιγίδας ή συμπλέγματος καταιγίδων, όταν ένα έντονο καθοδικό ρεύμα αέρα μέσα από την καταιγίδα, κατέρχεται προς την επιφάνεια της γης και εκτοπίζει απότομα θερμές αέριες μάζες προς τα πάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέππας.
Σε ερώτηση για το αν το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr τονίζει «πως δεν το συναντάμε πολύ συχνά, αλλά ούτε και πολύ σπάνια. Συνήθως το παρατηρούμε κατά τις θερινές περιόδους μπροστά από καταιγίδες, αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αμμοθύελλα που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής κατά την διάρκεια του φαινομένου, ο Σταύρος Κέππας συμπληρώνει ότι «ουσιαστικά αυτή προήλθε εξαιτίας του έντονου καθοδικού ρεύματος στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη. Ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και βρήκε βεβαίως ξηρά εδάφη (καθώς δεν είχε βρέξει τις τελευταίες ημέρες, οπότε σηκώθηκε κονιορτός). Κάτι ανάλογο είδαμε και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Το συναντάμε μετά από ξηρασία και ισχυρό μπουρίνι με έντονο καθοδικό ρεύμα».
Το εκπληκτικό timelapse που δείχνει την πορεία του Shelf Cloud από τη Μηχανιώνα
Μέσα από την κάμερα του Αθανάσιου Ταραρά η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο του Northmeteo.gr η μετεωρολογική ιστοσελίδα ετοίμασε ένα timelapse που δείχνει την πορεία του Shelf Cloud αλλά και την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, η οποία ευτυχώς δεν κράτησε για πολλά λεπτά της ώρας και έριξε μόλις 1.6 mm βροχής τα οποία για τα δεδομένα της εποχής και της ξηρασίας δεν προκαλεί προβλήματα. “Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η μέση βροχόπτωση για το μήνα Σεπτέμβριο είναι κοντά στα 25mm για την πόλη μας, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά” κατέληξε ο Δρ. Κέππας.