Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Σεισμός στην Κρήτη: Υποχώρησε κατά 14 εκατοστά το έδαφος στο Αρκαλοχώρι

O φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να "βυθιστεί" το έδαφος στο Αρκαλοχώρι κατά 14 εκατοστά.

Ένα φαινόμενο όχι ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι τον περασμένο Μάρτιο στον μεγάλο σεισμό στο χωριό Δαμάσι στον Τύρναβο το έδαφος υποχώρησε κατά 39 εκατοστά.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε σχετικά με τα σεισμικά αποτελέσματα των 6 Ρίχτερ ότι: «Η υποχώρηση στο Αρκαλοχώρι καταγράφηκε από γεωδαιτικό σταθμό ακριβείας GPS και ανέρχεται στα 14 εκατοστά. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται στην καθίζηση που υπέστη το τέμαχος του φλοιού από την κατερχόμενη κίνηση που έκανε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος».

Το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και έχει δύο κλάδους. Ο βόρειος που περνά από το χωριό Αγνό και ο νότιος που περνά από το χωριό Αυλή. Το ρήγμα σύμφωνα με τον κ. Γκανά έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. «Η υποχώρηση του εδάφους δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στο σεισμό του Τυρνάβου είχαμε μετατόπιση 39 εκατοστά. Είναι αυτό που ονομάζουμε τεκτονική αλλαγή. Και εδώ λοιπόν έχουμε μια μόνιμη μετατόπιση του εδάφους κατά 14 εκατοστά. Η μετατόπιση προέκυψε από την διαφορά θέσης του σταθμού GPS πριν και μετά τον σεισμό της Δευτέρας», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με ισχυρούς σεισμούς, πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονται να περάσουν δεύτερο βράδυ σε σκηνές κοντά στα σπίτια τους.

Tags
Back to top button