Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Σεισμολόγος Παπαδόπουλος: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές»

Για τους σεισμούς που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία της χώρας μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών σε αυτές τις περιοχές.

Ειδικότερα, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και UNESCO μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση», είπε πως η χώρα μας έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα.

«Ο κάθε πολίτης το γνωρίζει αυτό. Αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχουμε αυτή την ταυτόχρονη και πολύμηνη ενεργοποίηση σε 4 σημεία της χώρας», προσέθεσε αναφερόμενος στη Θήβα, τη Νίσυρο-Τήλο, το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και τον Τύρναβο Θεσσαλίας.

Πάντως, για τον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς. Όμως, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι έχουμε τρεις ακόμα περιοχές στις οποίες επί μήνες έχουν δραστηριότητα».

Για ποιες περιοχές είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;

Για παράδειγμα, όπως εξέφρασε η Νίσυρος-Τήλος έχει ξεκινήσει να δίνει αδιάκοπα σεισμούς από τον Απρίλιο, επί 2,5 μήνες, «και δεν έχουν εμφανιστεί ξεκάθαρα σημάδια μετασεισμικής ακολουθίας», δηλώνοντας ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι προσεισμοί αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο». Και ξεκαθάρισε πως δεν έχει σχέση με το ηφαιστειακό πεδίο.

Η δεύτερη περιοχή που «μας απασχολεί είναι η περιοχή της Θήβας, από τον Ιούλιο, έχουμε συμπληρώσει δύο μήνες γεμάτους. Και εδώ τα χαρακτηριστικά δεν μας βοηθούν πάρα πολύ αλλά υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι ίσως να πρόκειται για προσεισμούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής μου έρευνας αλλά ταυτόχρονα είναι και το αποτέλεσμα που έχει αποτυπωθεί στο επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Και καταλήξαμε ότι δεν αποκλείεται να γίνει και ισχυρότερος σεισμός».

Σχετικά με το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, η ενεργοποίηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, και η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ, μέχρι τώρα. «Εξετάσαμε και αυτή την περίπτωση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, αν και όταν το είπαμε αυτό, την επομένη έγιναν τα 4,8», σχολίασε.

Επίσης, ερωτηθείς για τα μέτρα πρόληψης και ποια είναι, προέταξε, αναφερόμενος στο Σχέδιο «Εγκέλαδος» πως μεταξύ αυτών, είναι η καθαίρεση επικίνδυνων κτιρίων ή και απλών τοίχων.

Tags
Back to top button