
Μεγάλο θέμα έγινε στον ότι η χώρα μας εξετάζει σοβαρά την επιλογή να προμηθευτεί το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας BARAK για να αντικαταστήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, που είναι τοποθετημένα στην Κρήτη.
“Το σύστημα αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος της νέας πολυεπίπεδης αρχιτεκτονικής αεράμυνας της χώρας, της «Ασπίδας του Αχιλλέα».
Αναφέρεται ότι το ισραηλινό σύστημα BARAK θα αναλάβει την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ελλάδας στο πλαίσιο του έργου «Ασπίδα του Αχιλλέα» και μπορεί να εξουδετερώσει απειλές έως εμβέλειας 150 km με το μοντέλο BARAK Extended Range.
Γιατί ξεχωρίζει το ισραηλινό σύστημα;
Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ προτιμώνται λόγω του μικρότερου χρόνου παράδοσης και του χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με τα αμερικανικά συστήματα Patriot”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη στην ομιλία του στη Βουλή, εξηγώντας παράλληλα τη 12ετή αμυντική στρατηγική της χώρας, ύψους 25 δισ. ευρώ.
"Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διαθέτει ήδη αμερικανικά συστήματα Patriot.
Ωστόσο, εάν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot, γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια λόγω έλλειψης παραγωγικής ικανότητας", ανέφερε ο ίδιος.
Εφιστώντας την προσοχή στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «το Ισραήλ είναι μια χώρα που μπορεί να μας προσφέρει μια τέτοια ικανότητα πιο γρήγορα», και αυτό ακριβώς προκαλεί συναγερμό στην Τουρκία.
Τι φοβούνται πραγματικά οι Τούρκοι
Η αμυντική σχέση της Ελλάδος με το Ισραήλ επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, ενεργειακά, οικονομικά, πολιτιστικά, και εμπορικά θέματα, καθιστώντας αυτήν την συμμαχία άκρως επικίνδυνη για τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-ΕΕ, είναι ένα έργο που πιθανότατα θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν οι Τούρκοι πάση θυσία, διότι πολύ απλά θα παράξει μόνιμα κοινά συμφέροντα μεταξύ των χωρών αυτών, τα οποία θα διαφυλάσσονται στρατιωτικά.
Επίσης το ακόμα χειρότερο για την τουρκική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι το ισραηλινό οπλοστάσιο, το οποίο είναι ανοικτό για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν σύντομα πανίσχυρα στρατηγικά όπλα, με τα οποία θα απειλείται η ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.
Αυτό μεταφράζεται σε στόχους κατά τουρκικών αεροδρομίων, στρατοπέδων, ραντάρ και άλλων υποδομών, η καταστροφή των οποίων θα ήταν καίριο πλήγμα σε μια πιθανή ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση.
Ένα από αυτά τα συστήματα του Ισραήλ είναι και το πυραυλικό σύστημα BARAK, το οποίο θα προμηθευτεί η χώρα μας σε άγνωστη έκδοση.
Αυτό το σύστημα σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τα ρωσικής κατασκευής S-300, τα οποία δεν υποστηρίζονται εδώ και πολύ καιρό.
Το σύστημα BARAK παράγεται από την Israel Aerospace Industries.
Η ισραηλινή εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην χώρα μας το 2023 με την αγορά της ελληνικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας Intracom Defense.
Η κατάσταση αυτή διευκολύνει τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο έργο, το οποίο η Αθήνα έθεσε ως προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Παραγωγών Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, το μερίδιο της εγχώριας βιομηχανίας στα τρέχοντα έργα είναι μόλις 2-3%.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) θα παίξει σημαντικό ρόλο σε έργα όπως η πολυεπίπεδη αεράμυνα.
Το ΕΛΚΑΚ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας, εργάζεται για την ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών συστημάτων στο πλαίσιο του έργου «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα ακόλουθα έργα θα επικεντρωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος του 2025, που αφορούν την κατασκευή εθνικού πλοίου, ανάπτυξη συστήματος άμυνας λέιζερ που θα προστατεύει κρίσιμες υποδομές από επιθέσεις drone, την παραγωγή drones και μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων για μεταφορικούς σκοπούς, καθώς και την Ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων περιπλανώμενων πυρομαχικών.
Τα έργα αυτά θεωρούνται ως μέρος του στόχου της χώρας μας για να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία και να αυξήσει την εθνική αμυντική της ικανότητα.