Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι από το 2025 και για την επόμενη διετία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, γεγονός που προσδίδει στη χώρα μας μεγαλύτερο κύρος στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά Διεθνή θέματα, με την Ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ένας από τους κύριους στόχους της θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, στα πλαίσια πάντα του Διεθνούς Δικαίου και των προγενέστερων αποφάσεων του ΣΑ για αυτό.
Με βάση το παραπάνω "μήκος κύματος", έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε μια άλλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, με να αναρωτιέται αν αυτή θα οδηγήσει πουθενά, ή θα αποτύχει όπως και οι πολλές άλλες προγενέστερές της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
Αγνώριστος στην Ουάσιγκτον ο Πάνος Καμμένος! Με νέο look στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία του Τραμπ
Το "σόου" για το Κυπριακό επιστρέφει
Η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, είναι μέρος αυτής της νέας διαδικασίας, η οποία διαφαινόταν ότι θα πραγματοποιηθεί, από τότε που οι δύο ηγέτες επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο.
Είναι η «επανέναρξη των συνομιλιών» που ζητούσε με κάθε ευκαιρία ο Χριστοδουλίδης, αν και είναι μια διαδικασία χαμηλών προσδοκιών που είναι απίθανο να οδηγήσει πουθενά.
Μετά τη συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αναμένεται να συγκαλέσει κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου– και τον Μάρτιο,πιθανόν στην Ελβετία , πενταμερή διάσκεψη που θα περιλαμβάνει και τους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα μετάσχει.
Από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η διαδικασία χαμηλών τόνων έχει ήδη πυροδοτήσει την υποχρεωτική κριτική των εκθέσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο και την Unficyp, στα ΜΜΕ.
Πριν από αυτό, υπήρχαν οι παραδοσιακές προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών να αλλάξει τη διατύπωση τμημάτων του σχεδίου έκθεσης, τα οποία, όπως πάντα, η διπλωματική υπηρεσία έκρινε μεροληπτικά, εξισώνοντας το θύμα με τον επιτιθέμενο.
Ορισμένα πολιτικά κόμματα προέτρεψαν την κυβέρνηση να απαιτήσει την απόσυρση του Στιούαρτ λόγω της υποτιθέμενης φιλοτουρκικής προκατάληψης του.
Ξεφτίλησε η Ζαχάροβα τον Ζελένσκι! Έχει δουλειά στο σπίτι και δεν πηγαίνει για την ορκωμοσία του Τραμπ; Δεν τον κάλεσαν
Το άνοιγμα περισσοτέρων σημείων διέλευσης ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)
Όσον αφορά το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, η διαδικασία προχωρά αντιπαραγωγικά εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.
Ήταν μέσα Οκτωβρίου που ο Τάταρ και ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τους ζητήθηκε να συζητήσουν το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)
Ο Στιούαρτ είπε ότι ήλπιζε να ανακοινώσει μια συμφωνία στο τέλος του έτους της Unficyp, στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.
Ένα μήνα μετά, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αν και υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις. Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, οι πλευρές είναι ακόμη πολύ μακριά.
Το σημαντικό ωστόσο ήταν ότι μια διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η αδιαλλαξία των τουρκοκυπρίων
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι θέλουν απλώς να ανοίξει μια διάβαση για αυτοκίνητα στη Μια Μηλιά, ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα ήθελαν να ανοίξουν περισσότερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι «έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας».
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εμπλακεί σε καμία συνομιλία –ακόμα και για τα πιο ασήμαντα ζητήματα όπως το άνοιγμα των σημείων διέλευσης– χωρίς να έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές για να αντιμετωπίσει αυτές της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Παρά την ύπαρξη κόκκινων γραμμών, ο Λετυμπιώτης επέμεινε ότι «με τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε, αποδείξαμε την εποικοδομητική μας στάση ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη», αλλά για να υπάρξει θετική κατάληξη, «πρέπει να υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.»
Η αφήγηση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ αλλά η εποικοδομητική μας στάση θα σκοντάψει στην έλλειψη ειλικρινούς πολιτικής βούλησης της άλλης πλευράς. Αν δεν υπάρξει συμπέρασμα τη Δευτέρα, «θα χαρούμε να κάνουμε και δεύτερη συνάντηση», είπε την Παρασκευή ο Λετυμπιώτης.
Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις είναι απόδειξη της εποικοδομητικής στάσης και της ειλικρινούς πολιτικής βούλησης, καμία από τις οποίες δεν έχει επιδείξει ο Τατάρ.
Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα σημεία διέλευσης, η συνάντηση στην Ελβετία θα πραγματοποιηθεί, είπε ο Λετυμπιώτης, καθώς δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Η διαδικασία θα συνεχιζόταν ακόμη κι αν οι δύο πλευρές ήταν ανίκανες να συμφωνήσουν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς συνέπειες, επειδή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη νοοτροπία του παιχνιδιού δεκαετιών, μηδενικού αθροίσματος.
Το αν ο Γκουτέρες θα ήταν έτοιμος να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο, χρήμα και πόρους σε μια πολυμελή διάσκεψη που δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, είναι συζητήσιμο.
Ωαστόσο υπάρχει η άποψη πως ο Χριστοδουλίδης θα έπρεπε θα έδινε στον Τατάρ αυτό που θέλει στα σημεία διέλευσης για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο – την πενταμερή διάσκεψη – η οποία δεν είναι ότι θα πραγματοποιηθεί.
Αυτό θα ήταν ίσως ο μόνος τρόπος για να πειστεί ο ΟΗΕ ότι μια πενταμερής διάσκεψη μπορεί να μην είναι απλά χάσιμο χρόνου.
Άποψή μας είναι ότι και αυτή η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα αποτύχει, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί εντός του έτους η πενταμερής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού είναι εμφανής η τουρκική-τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και η εμμονή στη λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.