Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Σε αυτές τις τροφές οφείλει ο άνθρωπος την εξέλιξη του εγκεφάλου του

Ο όγκος και οι επιδόσεις του εγκεφάλου του σύγχρονου ανθρώπου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής διαδικασίας, ένα από τα κρίσιμα στάδια της οποίας υπήρξε η «ανακάλυψη» των φρούτων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.

Αφού κατάλαβαν πού φυτρώνουν τα φρούτα και πώς μπορούν να τα φάνε, ορισμένα πρωτεύοντα έκαναν «αναπτυξιακό άλμα» όσον αφορά την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

«Χάρη σ’ αυτό αναπτύξαμε τους εγκεφάλους μας με τον απίστευτο όγκο», είπε η Άλεξ Ντικάσιεν, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εκ των συντακτών του άρθρου.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες μελέτησαν τα αγαπημένα φαγητά περισσότερων από 140 πρωτευόντων. Παρατήρησαν έτσι ότι όσα προτιμούσαν τα φρούτα είχαν εγκεφάλους κατά 25% μεγαλύτερους από εκείνα που περιορίζονταν σε μια δίαιτα με φύλλα.

Τα συμπεράσματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση μια θεωρία της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την οποία αυτό που συνέβαλε στην αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου ήταν οι «κοινωνικές σχέσεις» οι οποίες στα πρωτεύοντα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Για να έχει ένα ζώο κοινωνικές σχέσεις, να επιβιώνει και να αναπαράγεται χρειάζεται να κατανοεί το περιβάλλον του και τα άλλα πρωτεύοντα, κάτι που οδηγεί σε ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η Ντικάσιεν δεν απέρριψε αυτήν τη θεωρία, όμως δήλωσε βέβαιη ότι ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η εισαγωγή στη δίαιτα των φρούτων, μιας πηγής ζάχαρης και ενέργειας που δεν δίνουν τα απλά φύλλα. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ίσως είναι αναγκαία για την επιβίωση αλλά έχει και σημαντικό μεταβολικό κόστος: χρειάζεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, την οποία θα πρέπει από κάπου να λάβει ο οργανισμός.

«Λένε ότι ο εγκέφαλος είναι το 2% του σωματικού βάρους μας αλλά καταναλώνει το 25% της ενέργειάς μας», υπενθύμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button