Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σ. Λαβρόφ: Η Κύπρος πείθεται από τις ΗΠΑ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρώφ, στηλιτεύοντας την κίνηση αυτή ως σχέδια κατά της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας την μεγάλη ενόχληση της Μόσχας για αυτό το ζήτημα.
 
“Οι δυτικοί εταίροι της κυπριακής κυβέρνησης, ιδίως η Ουάσιγκτον, πείθουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με τίμημα μιας σειράς όρων που στρέφονται κατά της Ρωσίας”,
δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2024, αναφέρει ρωσικό

"Οι σύγχρονοι ηγέτες της Κύπρου έχουν εταίρους που δεν θα ήθελαν απλώς να αποφασίσουν οι Κύπριοι το συντομότερο δυνατό, αλλά τους λένε το πώς πρέπει να αποφασίσουν, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Αυτό περιλαμβάνει αλλαγή της εσωτερικής νομοθεσίας της για να "ενοχλήσει" τους Ρώσους που έχουν μεταφέρει χρήματα στις τράπεζες», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Guardian καταγγέλλει εργασιακό μεσαίωνα σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελλάδα!

Υπενθύμισε  επίσης τους όρους που επέβαλε η Δύση στη Σερβία. «Ακριβώς όπως λένε στη Σερβία τι τίμημα θα πληρώσει για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κύπρο λένε: «Αν μπείτε στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο ΝΑΤΟ, γιατί θα είμαστε όλοι σύμμαχοι και όλα θα πάνε καλά με την συμμαχία. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε λιγότερους Ρώσους εδώ και θα θυμάστε λιγότερο την κοινή σας ιστορία με αυτούς », είπε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει» «κάποιο μαγικό σχέδιο» που θα μπορούσε να προτείνει η Ρωσία για την επίλυση του ζητήματος της Κυπριακής διευθέτησης.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του ενός και του άλλου λαού, με τις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θεωρούνται ως εγγυητές αυτής της διαδικασίας.

Πρόσφατα, όπως καταλαβαίνω, οι Πέντε δεν έχουν συνεδριάσει, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης της Λευκωσίας, ενώ η κυπριακή ηγεσία συνεργάζεται, όπως υποψιάζομαι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι τράπεζες κάνουν πάρτυ με τις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων

Ο νέος ρόλος της Κύπρου στην Μεσόγειο

όπως ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία, ανατρέπει πλήρως τους  άκρως επιθετικούς σχεδιασμούς της για την Μεγαλόνησο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Η Κύπρος  είναι γνωστό ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτελεί έναν μαγνήτη στη ΝΑ Μεσόγειο για περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, πρόθυμες για διπλωματικούς ελιγμούς ή  για επαύξηση της  επιρροής τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ΗΠΑ-Γαλλία-ισραήλ κυρίως και Γερμανία-Ιταλία δευτερευόντως, έχουν αναβαθμίσει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα την Τουρκία η οποία αδυνατεί να προωθήσει την  επεκτατική της ατζέντα στο πολύπαθο νησί και την ΝΑ Μεσόγειο.

Η Κύπρος θεωρείται  άλλωστε από καιρό ως περιζήτητο φυλάκιο.

Η στρατιωτικοποίησή της  δεν είναι απλώς μια άλλη κίνηση στο σκάκι της περιφερειακής ισχύος, αλλά είναι μια στροφή με σοβαρές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της Μεσογείου, ή, ενδεχομένως, το αντίθετο.

Η συμπερίληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προγράμματα όπως η Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση (IMET) υπογραμμίζει τον ρόλο της ως σύμμαχος των ΗΠΑ και περιφερειακό κρίκο. Το νησί προσφέρει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πρωταρχική πρόσβαση στους πόρους της Μεσογείου και μια πρώτη θέση στη διαχείριση των περιφερειακών εντάσεων, ευθυγραμμίζοντας το σταθερά με την ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των βάσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή έχει πλέον ενταθεί, με τις ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ να αναπτύσσονται για να υποστηρίξουν το Ισραήλ και τους περιφερειακούς συμμάχους.

Tags
Back to top button