Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ρωσία - Κίνα δημιουργούν από κοινού βάση στη Σελήνη - Εντός του 2021 η πρώτη φάση

Πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεση του για την δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Στο «Σεληνιακό Χωριό» όπως έχει ονομάσει ο ΕΟΔ αυτή την βάση είχε ανακοινωθεί ότι ενδιαφέρεται ζωηρά και η Κίνα για να συμμετέχει.

Τελικά Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στην δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στον φυσικό μας δορυφόρο. Σε μεγάλο διαστημικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη αυτές τις μέρες οι διαστημικές υπηρεσίες Ρωσίας και Κίνας προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν μόνες τους αλλά δηλώνουν ανοικτές σε συνεργασία με άλλες χώρες και αποκάλυψαν ότι ήδη συζητούν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτό το ενδεχόμενο. Ενδιαφέρουν έχουν δείξει επίσης η Ταϊλάνδη, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που κατάφεραν να στείλουν στον Άρη μια ερευνητική αποστολή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η πρώτη φάση του εγχειρήματος θα ξεκινήσει εντός του 2021 με την αποστολή στην Σελήνη ρομποτικών αποστολών που θα είναι σχεδιασμένες για να ερευνήσουν τις περιοχές που μπορεί να φτιαχτεί αυτή η βάση. Αυτές οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια και το 2025 θα γίνει η επιλογή της περιοχής που θα γίνει η βάση. Το 2026 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής χωρίς να υπάρχει ακόμη ημερομηνία ολοκλήρωσης τους.

Δεν θα υπάρξει επανδρωμένη αποστολή που να βοηθήσει στην κατασκευή της βάσης και οι πρώτοι αστροναύτες θα πάνε σε αυτή όταν θα είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει. Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν ότι η βάση θα έχει αποκλειστικά επιστημονικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας διαστημικός σταθμός σε που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην βάση.

Tags
Back to top button