Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Reuters: Ο Πούτιν αμετακίνητος - Συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι να υποκύψει η Δύση παρά τις προειδοποιήσεις Τραμπ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεχθεί να συνομιλήσει με τους όρους του εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπγια αυστηρότερες κυρώσεις, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των διεργασιών στο Κρεμλίνο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι η οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν τυχόν νέα μέτρα πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Ακόμη, πιστεύει ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες με τον Τραμπ και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα.

«Ο Πούτιν θεωρεί πως κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις λεπτομέρειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας - ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί - οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε μία από τις πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αν και αναγνωρίζει την αξία της σχέσης με τον Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύει πως η εξυπηρέτηση των ρωσικών συμφερόντων υπερτερεί κάθε προσωπικής σχέσης.

Στην τελευταία του τοποθέτηση για το ουκρανικό, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούτε, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Πούτιν να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Παράλληλα, προειδοποίησε με επιβολή δασμών 100%στη Ρωσία και τους εμπορικούς της εταίρους, εάν μέσα σε 50 ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία.
 

Αυτοί είναι οι όροι του Πούτιν

Σύμφωνα με τις πηγές, οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, ουκρανική ουδετερότητα και περιορισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προστασία για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Παράλληλα, εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει για την ένταξή της ή μη στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν απάντησε σε ερωτήματα για το σχετικό ρεπορτάζ.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, ο Πούτιν θεωρεί, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ότι οι ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι υπερέχουν κάθε ενδεχόμενης οικονομικής ζημίας από δυτικές κυρώσεις ή δασμούς, ακόμη και αν αυτές στοχεύσουν τρίτες χώρες, όπως η Κίνα ή η Ινδία, για αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Μόσχα διατηρεί προβάδισμα στο πεδίο της μάχης και ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία παράγει περισσότερα πυρομαχικά — όπως οβίδες πυροβολικού — από ό,τι το ΝΑΤΟ συνολικά. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων εδαφών τους τελευταίους τρεις μήνες και ελέγχουν σήμερα σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.
 

Ανοιχτό ο Πούτιν να «κυνηγήσει» περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πούτιν να επεκτείνει περαιτέρω τις εδαφικές του αξιώσεις εφόσον η Ουκρανία καταρρεύσει στρατιωτικά. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προέλαση εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση, με προοπτική να κρατήσει τουλάχιστον τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που έχει ήδη υπό τον έλεγχό της.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η ρωσική θερινή επίθεση δεν εξελίσσεται όπως το Κρεμλίνο θα επιθυμούσε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατούν τις γραμμές άμυνας, παρά την αριθμητική υπεροχή της Μόσχας.
 

Tags
Back to top button