Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική με θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε το ρεκόρ ζέστης στην ήπειρο της Ανταρκτικής καταρρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 με μια θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου.

Το ρεκόρ, που επικυρώθηκε τώρα, καταγράφηκε στον αργεντίνικο επιστημονικό σταθμό Esperanza και υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή της ανταρκτικής χερσονήσου στις 24 Μαρτίου του 2015, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 17,5 βαθμούς Κελσίου, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

Η χερσόνησος ανήκει στην ανταρκτική ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει επίσης και γύρω νησιά.

Ο ΠΜΟ δεν έχει επιβεβαιώσει μια καταχώρηση θερμοκρασίας ακόμη υψηλότερη, που καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους σε ένα αυτόματο βραζιλιάνικο σταθμό, σε κοντινή απόσταση από τη νήσο Σέιμουρ, με 20,75 βαθμούς Κελσίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν εκείνη στη νήσο Σίγκνι, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιανουαρίου του 1982.

«Η επιβεβαίωση αυτών των μεγεθών ανώτατων θερμοκρασιών είναι σημαντική, διότι αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος, σε ένα από τα τελευταία τελικά σύνορα της Γης», εξήγησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η ανταρκτική χερσόνησος είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα, σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι επομένως σύμφωνο με την κλιματική αλλαγή, που παρατηρούμε».

Tags
Back to top button