Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

"Τα νέα της Αλεξάνδρας" - Η τραγική ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι

«Στ’ ορκίζομαι Βαγγέλη μου, Βαγγέλη να σε θάψω, αυτή θα την εκδικηθώ, αυτή θα την εκάψω. Για άκουσε τα νέα της Αλεξάνδρας που σου ‘λεγε δεν ξέρει τι θα πει άνδρας», είναι μερικοί από τους στίχους του ρεμπέτικου τραγουδιού που έγραψε και συνέθεσε ο Κώστας Γιαννίδης και ερμήνευσε ο Βαγγέλης Περπινιάδης και αναφέρεται στη φρικτή δολοφονία της 21χρονης Αλεξάνδρας από τον ίδιο της τον θείο.

Ο δίσκος με τίτλο «Τα νέα της Αλεξάνδρας» κυκλοφόρησε το 1961 και είχε μεγάλη επιτυχία, ωστόσο μιλούσε για ένα ειδεχθές έγκλημα που ενώ θεωρήθηκε αρχικά «έγκλημα τιμής», γρήγορα αποδείχθηκε πως επρόκειτο για γυναικοκτονία.

Η 21χρονη Αλεξάνδρα ήρθε από τη Μάνη στην Αθήνα, προκειμένου να σπουδάσει ραπτική. Έμενε στο σπίτι του αδελφού της μητέρας της στο Αιγάλεω και εκτελούσε χρέη οικονόμου, για να ανταποδώσει τη φιλοξενία που της προσέφερε αυτός και η οικογένειά του. Παρότι ήταν μια νέα, όμορφη και ερωτευμένη κοπέλα, που ετοιμαζόταν να παντρευτεί με τον ναύτη σύντροφό της, οι φίλες της την έβλεπαν διαρκώς προβληματισμένη.

Η φρικτή δολοφονία της Αλεξάνδρας από τον θείο της

Ένα κυριακάτικο πρωί, το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα, καθώς εκτελέστηκε εν ψυχρώ με κυνηγετικό όπλο από τον θείο της, την ώρα που κοιμόταν.

Μάλιστα, στο κρεβάτι που η κοπέλα βρήκε φρικτό θάνατο κοιμούνταν και οι δύο ξαδέλφες της, ενώ στο ίδιο δωμάτιο ήταν και ο αδελφός της, Δημήτρης.

Λίγες ώρες μετά το φονικό, ο θείος της παρουσιάστηκε στη χωροφυλακή, ομολόγησε την πράξη του και για να τη δικαιολογήσει, υποστήριξε πως διέπραξε το έγκλημα για «λόγους τιμής», καθώς «η Αλεξάνδρα είχε διαφθαρεί, επειδή έβλεπε άλλους άνδρες».

Γρήγορα, όμως, οι ισχυρισμοί του δράστη διαψεύστηκαν από τον αρραβωνιαστικό της και διαπιστώθηκε ότι το άτυχο κορίτσι δεχόταν συνεχώς ανήθικες προτάσεις από τον θείο του, ο οποίος επανειλημμένα είχε αποπειραθεί να το βιάσει, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν τελικά τα κατάφερε.

Παρότι, λοιπόν, η 21χρονη αντιστεκόταν σθεναρά στις αρρωστημένες ορέξεις του θείου της, στο τραγούδι παρουσιάζεται ως μια κοπέλα που συναναστρεφόταν με πολλούς άνδρες και εξευτέλιζε με αυτόν τον τρόπο την οικογένειά της.

«Και σήμερα ξεκίνησε να πάει για τη μοδίστρα, που κάθεται σ' ένα στενό κοντά στη Βαγγελίστρα, Και μου 'παν πως την είδανε να βγαίνει χέρι χέρι μαζί με τον Χαράλαμπο από το Ροζικλαίρι», αναφέρεται σε ένα σημείο του τραγουδιού.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τους στίχους του τραγουδιού «τα νέα της Αλεξάνδρας» τους έγραψε ο ίδιος ο δράστης και τους έδωσε αργότερα στον Κώστα Γιαννίδη, προκειμένου η κοπέλα να μείνει στην ιστορία ως διεφθαρμένη κι όχι ως θύμα μιας γυναικοκτονίας.

 

 

Tags
Back to top button