Το "διαίρει και βασίλευε", είναι ένα πολυπαιγμένο σήριαλ στην τουρκική εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο επιχειρεί να πράξει στην παρούσα φάση σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο Ερντογάν, διαχωρίζοντάς τα.
Έτσι από την μια ο Τούρκος Πρόεδρος καθορίζει από κοινού με τον Πρωθυπουργό μας έναν οδικό χάρτη προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων των δύο χωρών, ενώ από την άλλη εμφανίζεται ανυποχώρητος για το Κυπριακό, ζητώντας μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Σχεδιάζεται η συμμετοχή του Ελληνικού Στράτου σε περισσότερες αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξαιρετικά σημαντική η έκκληση Ερντογάν για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ
"Φυσικά σε αυτή του την προσπάθεια ο Ερντογάν επικουρείται από τον φίλα προσκείμενο σε αυτόν , το οποίο σε σχετικό του άρθρο για το Κυπριακό, αναφέρει:
"Ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, Tahsin Ertugrul μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, είπε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό που ο κ. Πρόεδρος Ερντογάν έφερε το θέμα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας σε μια πλατφόρμα όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
«Ενώ αυτά συμβαίνουν, δεν περιμένουμε ότι όλα θα αλλάξουν εν μία νυκτί», είπε. «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «κυριαρχία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς».
Η Κύπρος έχει βυθιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων παρά μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών από τον ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως μια λύση δύο κρατών στο νησί με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μεταξύ των δύο κρατών της."
Η σημασία απόκτησης δικαιώματος παρατηρή από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS)
"Σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS), ο Ερτουγρούλ είπε ότι ήταν μια «θετική εξέλιξη».
«Είναι πολύ σημαντικό που γίναμε παρατηρητής της οργάνωσης τουρκικών κρατών για πρώτη φορά με το επίσημο όνομά μας, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τη σημαία μας», είπε, σημειώνοντας ότι η ΤΔΒΚ είναι ήδη παρατηρητής μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).
«Περιμένουμε να γίνουν νέα βήματα και εκεί. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ έχει τώρα ξεκινήσει», είπε.
Κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δημιούργησε το «Κυπριακό πρόβλημα», ο Ερτουγρούλ είπε ότι η δήλωση του Ερντογάν ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» είναι «με νόημα».
«Με αυτή τη δομή, τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας οργανισμός που δεν έχει λύσει ούτε ένα μόνο πολιτικό πρόβλημα», είπε.
«Η Κύπρος δεν είναι το όνομα μιας χώρας. Η Κύπρος είναι το όνομα ενός νησιού που έχει δύο κράτη, δύο εθνικές οντότητες, το καθένα εκπροσωπούμενο από το δικό του, ξεχωριστό κυρίαρχο κράτος», είπε.
«Χάσαμε 60 χρόνια», σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, είπε, ότι «δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας, γιατί δεν βασίζεται στην ισότητα».
«Για κάθε διαπραγματευτική διαδικασία να έχει πιθανότητες επιτυχίας, τα μέρη που κάθονται στο τραπέζι πρέπει να είναι ίσα, απόλυτα ίσα, αν όχι τότε, δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από το τραπέζι ως ίσοι», πρόσθεσε"
Οι ΗΠΑ υπέρ του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Παρά τις γνωστές τουρκικές και τουρκοκυπριακές θέσεις για την δημιουργία 2 κρατών στην Κύπρο,. η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη συζήτησε σχετικά με το όνομα πιθανού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.
που κατά την άποψη της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της προσπάθειας να μεσολαβήσει για μια σημαντική πρόοδο στο Κυπριακό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Philenews.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες που υποστήριξαν εξαρχής τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και αυτό εκφράστηκε πρόσφατα σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Χριστοδουλίδης είπε στο Εθνικό Συμβούλιο κατά την ενημέρωσή του την Τρίτη ότι ο υφυπουργός των ΗΠΑ έφερε ένα όνομα κατά τη συνάντησή του μαζί της στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ημερήσια πηγή ειδήσεων, ωστόσο το όνομα του ατόμου δεν έχει ανακοινωθεί.
Η πρόταση διορισμού απεσταλμένου λαμβάνεται από τη Λευκωσία, ως ένδειξη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί τη δυσεπίλυτη θέση της και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρόσφατα φάνηκε να κάνει στροφή στις δηλώσεις του για το θέμα.
Έχοντας δηλώσει προηγουμένως ότι «δεν θα δεχόταν ποτέ» έναν τέτοιο απεσταλμένο, σε συνέντευξή του σε Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο την Τρίτη, ο Τατάρ είπε: «Θα μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να υπάρξει ένας προσωπικός απεσταλμένος που θα συνεργαζόταν απευθείας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Είπα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι είμαστε πολύ αντίθετοι με τον διορισμό του ειδικού εκπροσώπου για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την υποβολή εκθέσεων και για την επιβολή μιας ομοσπονδιακής λύσης σε εμάς», είπε επίσης.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ανέφερε τον Τατάρ ως τον τελικό λήπτη της απόφασης.
Η Λευκωσία φαίνεται να ερμηνεύει αυτά τα αποτελέσματα ως ενδεικτικά του γεγονότος ότι η διεθνής πίεση έχει αφήσει την τουρκική πλευρά να αναζητά τρόπους να αποδεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου και να αποδεχθεί το κάλεσμα Χριστοδουλίδη, «να εργαστούμε μαζί για ειρήνη".
Παρά τον ισχυρισμό του Φιντάν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν υπεύθυνος για την τελική απόφαση, ο ΟΗΕ και η ΕΕ είναι δύσπιστοι για οποιαδήποτε διαφοροποιημένη θέση μεταξύ Τουρκίας και Τατάρ.
Επιπλέον, η φαινομενικά θετική στάση της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με προσοχή, ιδιαίτερα μετά την μη εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε μια συνάντηση που είχε διαφημιστεί ως «κομβική».
Ο Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, εξασφάλισε την υποστήριξη ενός απεσταλμένου στη Νέα Υόρκη από τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, αν και η Ρωσία υποστήριξε ότι ένας απεσταλμένος δεν μπορούσε να διοριστεί μονομερώς από το ΓΓ του ΟΗΕ και ότι είναι δουλειά του συμβουλίου να κάνει .
Έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης συζητήθηκαν ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο του απεσταλμένου.
Μετά την αποτυχία πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Χριστοδουλίδη και Τατάρ ή τον ορισμό ειδικού συμβούλου στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την Τρίτη δήλωσε ότι το «επόμενο ορόσημο» για το Κυπριακό θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. .
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι σαφές ότι η Τουρκία, όπως και η Λευκωσία, συνδέει το Κυπριακό με την ΕΕ και δεν αποκλείεται η έκθεση προόδου που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και η προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει τον ενεργειακό τομέα με το θέμα.
Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ακόμη μια οριστική απάντηση από τον Τατάρ εν μέσω εικασιών ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παίζει για τον χρόνο αφού αρχικά είπε στον ΓΓ ότι θα απαντούσε μέχρι τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε για το τέλος της εβδομάδας.
Φαίνεται ότι η ανακοίνωση του προέδρου των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (CBMs) για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων, θα υπόκειται πλέον στα όσα ανακοινώνει ο Τατάρ."
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας είναι ότι με το θέμα απόκτησης των Αμερικανικών F-16 από την Τουρκία να εκκρεμεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τατάρ πιεζόμενος από τον Ερντογάν θα αποδεχθεί τελικά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό, πλήν αυτής των δύο κρατών στην Μεγαλόνησο και γιαυτό οι κινήσεις τους θα εστιαστούν στην ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό χωρών Ισλαμικής Συνεργασίας με σκοπό την εκπροσώπησή του με το όνομα ΤΔΒΚ και τη σημαία του σε αυτόν, όπως και στον OTS, όπου έχει αποκτήσει καθεστώς χώρας παρατηρητή.
Απώτερος σκοπός τους σε δεύτερο χρόνο είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους από κράτη των παραπάνω δύο Οργανισμών, με προεξέχοντα αυτά του Κουβέϊτ, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.
Επίσης διαβλέπουμε ότι στα πλαίσια της ΕΕ, ο Ερντογάν ετοιμάζει λύση για το Κυπριακό στη βάση δύο κρατών, με βάση το ενεργειακό και τον εφοδιασμό των Ευρωπαίκών χωρών με φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ , στη βάση ενός a la turka win-win.