Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Που το πάει" το δίδυμο Τραμπ-Μασκ- Ποιός θα είναι ο αντίκτυπος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την επίσημη εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, γινόμαστε μάρτυρες μια συντονισμένης κινήσεως του νέου Αμερικανού Προέδρου και του εταίρου του Έλον Μασκ, να δώσουν το στίγμα της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, που δεν έχει καμία σχέση με την  παραδοσιακή άσκηση της  εξωτερικής πολιτικής και της  διπλωματίας.

Ήρθε στην Τανάγρα και το 24ο Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας -Εντάσσεται στην μοίρα «Γεράκι»

"Που το πάει" το δίδυμο Τραμπ-Μασκ 

Έτσι είδαμε σε χθεσινή συνέντευξη του νέου αφεντικού των ΗΠΑ, Τραμπ, ο οποίος θέλει να προσαρτήσει  στο κράτος του τον Καναδά, την Γροιλανδία , να μετονομάσει τον κόλπο του Μεξικού σε κόλπο των ΗΠΑ και να επανακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, ενώ την ίδια ώρα είχαμε ανοιχτές παρεμβάσεις του Μασκ στην εσωτερική πολιτική σκηνή, Γερμανίας, Μ.Βρετανίας και Καναδά κυρίως μέσω της πλατφόρμας X (τέως Twitter) της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Ενώ σε άλλη συνέντευξη του Τραμπ πριν λίγες ημέρες, τον είδαμε να πλέκει το εγκώμιο του Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε φίλο του και ισχυρό άνδρα ο οποίος πέτυχε αυτό που ήθελε στη Συρία, τον οποίο σέβεται και εκτιμά, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Τα παραπάνω αποτελούν αρνητικά δείγματα αναφορικά με την μελλοντική  στάση του Τραμπ στα Ελληνοτουρκικά και σε  μελλοντικές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, αφού δείχνουν την υιοθέτηση τάσεων έξω από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που είναι ταυτόσημο με το σκεπτικό του Ερντογάν ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται στη βάση του win-win και όχι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ενδεικτικό για την πορεία των  Ελληνοτουρκικών σχέσεων  θα είναι αν ο Τραμπ θελήσει να "φρενάρει" τον Ερντογάν ή όχι, τόσο στη Συρία, όπου απέφυγε να απαντήσει για την πρόσφατη αριθμητική  ενίσχυση του στρατιωτικού  προσωπικού  των ΗΠΑ σε αυτήν στο πλευρό των Κούρδων, όσο και στο εξοπλιστικό του πρόγραμμα, όπου η Τουρκία σύμφωνα με ενσωμάτωσε τους Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στην Αεράμυνά της, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις Αμερικανικές αντιρρήσεις.

Συγκεκριμένα η Τουρκία φέρεται να έχει επιτύχει την ενσωμάτωση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην εθνική της αρχιτεκτονική αεράμυνας, σηματοδοτώντας μια πρόοδο στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει την πολυεπίπεδη αμυντική της δομή και την ευρύτερη στρατιωτική στρατηγική της για αυτονομία.

Αναφορές από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Turkish Minute και το TurDef, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα S-400 θα διασυνδεθεί με διάφορες τουρκικές αμυντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού συστήματος αεράμυνας SIPER.

«Τα μάτια της γυάλιζαν, ζω για δευτερόλεπτα» – Τι λέει ο στρατιωτικός που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τη σύζυγό του

Το σύστημα Διοίκησης και ελέγχου HAKIM 100

Αυτή η ενσωμάτωση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνα της μέσω του συστήματος διοίκησης και ελέγχου HAKIM 100.

Tο σύστημα HAKIM 100 της Aselsan θα ενοποιήσει μια σειρά από πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του ΝΑΤΟ, σε ένα συνεκτικό δίκτυο.

Αυτό θα επιτρέψει στους Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές να έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του εναέριου χώρου με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από διάφορους αισθητήρες και ραντάρ.

Στόχος αυτής της ολοκλήρωσης είναι η βελτίωση του συντονισμού και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των συστημάτων αεράμυνας της Τουρκίας.

Επιπλέον, το HAKIM 100 θα περιλαμβάνει προηγμένους αλγόριθμους για την αξιολόγηση απειλών και την κατανομή όπλων, με μελλοντικές ενημερώσεις που σχεδιάζονται για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Αν και το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση, η ενσωμάτωση των S-400 στο πλαίσιο της εθνικής άμυνας θεωρείται βασική στιγμή στην αμυντική πολιτική της Τουρκίας.

Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει επίσης τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία και την περίπλοκη γεωπολιτική της θέση, εξισορροπώντας τις σχέσεις της τόσο με τις ανατολικές όσο και με τις δυτικές δυνάμεις.

Η απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία, που οριστικοποιήθηκε το 2017 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόκτησης του συστήματος Patriot των ΗΠΑ, αποτελεί εδώ και καιρό σημείο τριβής στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποκινήθηκε εν μέρει από την επιθυμία της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογίας και δυνατότητες τοπικής παραγωγής, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην προσφορά των ΗΠΑ Patriot.

Αντίθετα, η ρωσική προσφορά επέτρεψε στην Τουρκία να έχει πρόσβαση τόσο στο σύστημα όσο και στη δυνατότητα τοπικής παραγωγής παρόμοιων τεχνολογιών.

Παρά τη διεθνή αντίθεση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και τις επακόλουθες κυρώσεις, η απόκτηση των S-400 θεωρείται από την Άγκυρα ως απαραίτητη για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Η ανάπτυξη τεσσάρων συστοιχιών S-400 από την Τουρκία σε στρατηγικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νότιων συνόρων με τη Συρία, έχει σχεδιαστεί για την προστασία ζωτικής σημασίας υποδομών και την ενίσχυση της αεράμυνας έναντι περιφερειακών εναέριων απειλών.

Η  σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte στην TUSAŞ, την τουρκική αεροδιαστημική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους KAAN, υπογραμμίζει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας.

Κοιτάζοντας το μέλλον, το σύστημα S-400 αναμένεται να γίνει βασικό στοιχείο της στρατηγικής αεράμυνας της Τουρκίας, παρέχοντας στη χώρα μια ισχυρή ικανότητα να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών.

Η εμβέλειά του που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα το καθιστά απαραίτητο εργαλείο για την υπεράσπιση της γεωγραφικά πολύπλοκης περιοχής που κατέχει η Τουρκία.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του πολυεπίπεδου αμυντικού δικτύου της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει τους S-400, το σύστημα SIPER και άλλες τεχνολογίες, θα ενισχύσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες και θα εδραιώσει την αμυντική της στάση απέναντι στις εξελισσόμενες απειλές.

Ο τέως υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνόψισε τη θέση της Τουρκίας δηλώνοντας:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες και να προστατεύει την εθνική της ασφάλεια, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές πιέσεις». 

Η αντίδραση Τραμπ δείγμα γραφής για τα Ελληνοτουρκικά

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι crash test της  μελλοντικής πορείας των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα αποτελέσει η στάση του Τραμπ στη Συρία και το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και η αποδοχή της ενσωμάτωσης των S-400 στην τουρκική αεράμυνα ή η εκδήλωση πρόθεσης των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα αν δεν συμμορφωθεί  στις Αμερικανικές αντιρρήσεις περί τούτου.

Άποψή μας είναι ότι ο  Διεθνής αναθεωρητισμός και παρεμβατικότητα  που αποπνέουν οι πρόσφατες δηλώσεις-αναρτήσεις στο X του διδύμου Τράμπ-Μάσκ, υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για σοβαρές αλλαγές τόσο στα πλαίσια ΕΕ-ΝΑΤΟ, όσο και  ειδικότερα ως Ελλάδα-Κύπρος, αφού αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της αναθεωρητικής Τουρκίας του Ερντογάν. 

Μπορεί να ακουστεί πολύ ακραίο, αλλά μια σειρά από σοβαρές  ενδείξεις μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-ΕΕ θα επαναπροσδιοριστούν με τον Τράμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, με αρνητικά επακόλουθα για την ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ καλούνται από τον Τραμπ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5% στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα απειλείται η ΕΕ με επιβολή υπέρογκων δασμών στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, αν δεν λαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από αυτές.

Πως θα αντιδράσουν οι χώρες της ΕΕ στα παραπάνω τα οποία θα συνεπάγονται  τεράστια οικονομική ύφεση για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Παράλληλα ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι με τι αντάλλαγμα και σε βάρος της Ουκρανίας μόνο που σίγουρα θα χάσει εδάφη από τη Ρωσία, η και σε βάρος της ΕΕ, η οποία θα βιώσει ένα νέο ψυχρό και ενδεχομένως θερμό πόλεμο με τη Ρωσία, αν οι ΗΠΑ βγουν από το ΝΑΤΟ όπως έχει πει κατά καιρούς ο Τραμπ;

Τέλος, ο υπερεξοπλισμένος και αναθεωρητικός Ερντογάν , θα αρκεστεί μόνο σε παράνομα μνημόνια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών της χώρας του με τη Συρία αλλά και ψευδοκράτους-Συρίας, ή θα επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο;

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button