Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Νιετ" Ερντογάν σε ΝΑΤΟ - Ασφυκτικές πιέσεις για δράση κατά Ρωσίας: "Αν πέσει η Ουκρανία, η Μόσχα θα σε στραγγαλίσει"

“Νιετ” είπε ο Ερντογάν στην πρώτη κρούση του ΝΑΤΟ για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Μόσχα.

Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο ενίσχυσης στρατευμάτων σε Αν. Ευρώπη και την Βαλτική.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας διεξάγεται σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στους κεμαλιστές ΝΑΤΟϊκούς και τους ισλαμιστές συμβούλους του Ερντογάν σχετικά με Ουκρανία και την αποστολή ή μη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Επιβεβαιώνεται έτσι ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ι. Καραγκιούλ, ο οποίος αποκάλυψε χτες πως υπάρχουν πιέσεις για ανάληψη πιο ενεργής στρατιωτικής στάσης από την Άγκυρα. Mένει να δούμε η πίεση αυτή μέχρι που θα φτάσει.

Διαβάστε επίσης

“Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία”

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο Middle East Eye, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε τα εξής:

“Όλοι στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα μπει στο στόχαστρο αυτής της σύγκρουσης.

Η Ουκρανία είναι σαν ένα φράγμα που σταματά την περαιτέρω ρωσική επιρροή και πίεση στην περιοχή.

Εάν πέσει η Ουκρανία, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Τουρκία».

Η Ρωσία θα μας “στραγγαλίσει” – Το δείχνει η Ιστορία!

Η ίδια ιστορία έχει διδαχθεί σε κάθε Τούρκο μαθητή: σε όλη την ιστορία, η Ρωσία προσπάθησε να ελέγξει τα λιμάνια θερμών υδάτων που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτή η πολιτική δημιούργησε έναν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, ένας ανταγωνισμός που σταδιακά στράφηκε προς όφελος της πρώτης καθώς η Ρωσία άρπαξε αυτό που ήθελε από την Υψηλή Πύλη μέσω πολέμου και καταναγκασμού.

Το πρώτο οθωμανικό οχυρό που έπεσε στα χέρια των Ρώσων; Το Χανάτο της Κριμαίας, στη σημερινή Ουκρανία, το οποίο πήρε η Μόσχα το 1783.

Σε εκατό χρόνια μετά την πτώση του Χανάτου της Κριμαίας, η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε σταδιακά αλλά εδάφη στα δυτικά της Ουκρανίας, μέχρι που έφτασε στο κατώφλι της Κωνσταντινούπολης, τώρα της Κωνσταντινούπολης, το 1878.

Υπό την πίεση της Μόσχας, οι Οθωμανοί έχασαν τα Βαλκάνια, καθώς εμφανίστηκαν νεοσύστατα κράτη. Χιλιάδες Τούρκοι έγιναν πρόσφυγες στην πορεία. Στα ανατολικά, η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε τον Καύκασο μετά από μια αιματηρή εκστρατεία που άφησε νεκρούς χιλιάδες μουσουλμάνους και κατέλαβε τουρκικές πόλεις όπως το Καρς, το Αρνταχάν και το Αρτβίν.

Επί μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να φιλοξενήσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του για μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Τουρκία, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματική διαδικασία. Αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει μια τέτοια συνάντηση: ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, γελοιοποίησε ακόμη και την πρωτοβουλία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα να εμπλέξει τη Ρωσία, είπε ότι θα προσπαθήσει ωστόσο να κηρύξει ειρήνη τόσο στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και στον Πούτιν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές για να αποτρέψουμε έναν τέτοιο πόλεμο, δεν έχουμε επιλογή», ​​είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Πρέπει να το κάνουμε, παρόλο που δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Έχουμε θεμελιώδη συμφέροντα στην Ουκρανία”

Η Άγκυρα πιστεύει ότι έχει θεμελιώδη συμφέροντα στην Ουκρανία όπως η Κριμαία και οι αδελφοί Τάταροι της Κριμαίας, που θεωρούνται Τούρκοι, ως κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή της Τουρκίας στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Το δεύτερο θέμα είναι η στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με το Κίεβο στο πεδίο των drones. Ουκρανικές εταιρείες προμηθεύουν κινητήρες στην Τουρκία για διάφορα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με το Κίεβο να έχει λάβει άδεια παραγωγής των drones Bayraktar TB-2 τον περασμένο μήνα. Η Baykar, η οποία παράγει το TB-2,  ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι είχαν 12 TB-2 στο οπλοστάσιό τους και είχαν σχέδια να αγοράσουν άλλα 24.

“Σειρά της Ρουμανίας και Βουλγαρίας αν πέσει η Ουκρανία”

“Η Άγκυρα ανησυχεί ότι μια ρωσική εισβολή θα διαταράξει την εξοπλιστική συνεργασία του Κιέβου με την Τουρκία, θα αυξήσει την κυριαρχία της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα και θα απειλήσει τον τουρισμό και την ενέργεια.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα αυξήσει την κυριαρχία της στη Μαύρη Θάλασσα και θα ασκήσει σημαντική πίεση σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Αυτή την εβδομάδα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ένα πακέτο αποτροπής ενάντια σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

“Η Τουρκία δεν πρόσφερε δυνάμεις στο ΝΑΤΟ”

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο, θα αναπτυχθούν πολεμικά πλοία, μαχητικά και στρατεύματα στη Μαύρη Θάλασσα και στις γειτονικές χώρες.

Όμως, η Τουρκία δεν ήταν μεταξύ των χωρών που υποσχέθηκαν να συνεισφέρουν.

Κάποιοι, όπως ο πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, πιστεύουν ότι είναι πιθανό η Άγκυρα να μην προσθέσει δικά της πλοία και μαχητικά στην αποτρεπτική ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι πάντα υποστήριζαν τις περιπολίες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έκαναν αυτή την εβδομάδα εγκρίνοντάς τις στο πλαίσιο της συμμαχίας.

«Μπορεί να συμμετάσχουμε σε κάποιες επιχειρήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντά μας. Αλλά αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος.

«Αλλά κάνουμε ήδη το μάξιμουμ παρέχοντας drones στην Ουκρανία. Είναι η πιο θανατηφόρα υποστήριξη προς το Κίεβο μέχρι σήμερα μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ».

Στην φωτογραφία, οι Κοζάκοι πολεμούν Τατάρους στο Χανάτο της Κριμαίας

Tags
Back to top button