Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Πώς λειτουργεί το σύστημα συμπίεσης καμπίνας ενός αεροπλάνου;

Πανικός προκλήθηκε σε πτήση με προορισμό το Τζαϊπούρ καθώς επιβάτες είδαν αίμα να τρέχει από τις μύτες και τα αφτιά τους. Αιτία για το συμβάν ήταν πως το πλήρωμα ξέχασε να ενεργοποιήσει το σύστημα συμπίεσης καμπίνας, αναγκάζοντας την πτήση να επιστρέψει στο αεροδρόμιο από όπου απογειώθηκε.

Τι εννοούμε όμως με την συμπίεση στην καμπίνα των αεροπλάνων και τι μπορεί να πάθει κάποιος; Παρακάτω εξηγούμε με απλά λόγια.

Συμπίεση στην καμπίνα
Αρχικά είναι καλό να καταλάβουμε τι εννοούμε με τον όρο συμπίεση στην καμπίνα των αεροπλάνων. Ουσιαστικά μιλάμε για την άντληση συμπιεσμένου αέρα μέσα στην καμπίνα ενός αεροσκάφους που πετάει σε μεγάλο υψόμετρο. Αυτή η διαδικασία κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθεί τόσο η ασφάλεια όσο και το άνετο περιβάλλον στο πλήρωμα και τους επιβάτες, όταν επικρατούν συνθήκες χαμηλής εξωτερικής πίεσης. Η συμπίεση καμπίνας είναι απαραίτητη πάνω από τα 3.000 μέτρα (περίπου 10.000 πόδια) έτσι ώστε να αποφευχθούν διάφορες παθήσεις στο πλήρωμα και το επιβατικό κοινό.

Οι κίνδυνοι
Οι μη συμπιεσμένες πτήσεις άνω των 3,000 μέτρων, είναι επικίνδυνες για τους επιβάτες και το πλήρωμα. αφού θα είναι εκτεθειμένοι σε τρεις σοβαρές ασθένειες. Την υποξία, την ασθένεια των υψομέτρων και την ασθένεια των δυτών.

Η υποξία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης με πιθανές θανάσιμες επιπλοκές το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου. Η ασθένεια των υψομέτρων είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει στους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα και προκαλείται από την μακρόχρονη έκθεση σε περιβάλλον με χαμηλή πίεση και μικρή συγκέντρωση οξυγόνου. Εκδηλώνεται σε υψόμετρα κοντά στα 2,400 μέτρα και γίνεται αντιληπτή ως ένα σύνολο μη συγκεκριμένων συμπτωμάτων, τα οποία συνήθως μοιάζουν με δηλητηρίαση του μονοξειδίου του άνθρακα ή με «μέθη». Τέλος, η ασθένεια των δυτών αναφέρεται στα συμπτώματα που δημιουργούνται από τη μετατροπή των αερίων που βρίσκονται διαλυμέ­να στον οργανισμό σε φυσαλίδες με τη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Τι συμβαίνει εάν αποτύχει η συμπίεση της καμπίνας;
Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που σπάσει για παράδειγμα κάποιο παράθυρο. Όταν συμβεί αυτό, οι μάσκες πάνω από το κεφάλι των επιβατών θα πέσουν και ο χειριστής θα αρχίσει να κατεβαίνει αμέσως σε ένα ασφαλές υψόμετρο, όπως τα 8,000 πόδια. Οι μάσκες δεν παίρνουν το οξυγόνο τους από δεξαμενές οξυγόνου υπό πίεση (κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ βαρύ) αλλά από μια χημική αντίδραση που περιλαμβάνει κάτι σαν το χλωρικό κάλιο. Όταν θερμαίνεται, το χλωρικό κάλιο δίνει πολύ οξυγόνο και ένα χημικό κάνιστρο οξυγόνου όπως αυτό είναι πολύ ελαφρύ, σχετικά μιλώντας.

Tags
Back to top button