Ο εγκέφαλος κάνει δύο «αντίγραφα» για κάθε γεγονός-περίπτωση!
Οι επιστήμονες περιγράφουν την ανακάλυψη ως «όμορφη» και δηλώνουν ότι έμειναν έκπληκτοι, όταν εντόπισαν πώς οι αναμνήσεις δημιουργούνται και αποθηκεύονται.
Βρήκαν ότι ο εγκέφαλος φτιάχνει δύο μνήμες των γεγονότων: η μία για το παρόν και η δεύτερη, μακροπρόθεσμη.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι όλες οι μνήμες ξεκινούν ως βραχυπρόθεσμες και στη συνέχεια, μετατρέπονται σε μια «έκδοση ζωής».
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα -από το MIT στις ΗΠΑ και από μια ομάδα στην Ιαπωνία- είναι «όμορφα και πειστικά».
Στη συλλογή και αποθήκευση των προσωπικών εμπειριών εμπλέκονται δύο τμήματα του εγκεφάλου: ο ιππόκαμπος, που διατηρεί τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ο φλοιός, τις μακροχρόνιες.
Αυτή η ανακάλυψη έγινε στη δεκαετία του 1950, μετά την υπόθεση ενός ανθρώπου του οποίου ο ιππόκαμπος καταστράφηκε σε μια χειρουργική επέμβαση. Ο Χένρι Γκούσταβ Μολέισον δεν ήταν σε θέση να κάνουν νέες μνήμες.
Τότε, οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι οι μνήμες πρέπει να σχηματίζονται στον ιππόκαμπο και στη συνέχεια να μεταφέρονται στο φλοιό, όπου «αποθηκεύονται».
Ωστόσο, τα νέα πειράματα στο ΜΙΤ, τα οποία έγιναν σε ποντίκια, δημιούργησαν μια πολύ διαφορετική θεωρία. Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, έδειξαν ότι οι μνήμες σχηματίζονται ταυτόχρονα στον ιππόκαμπο και στον φλοιό!
: / Εικόνες