Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πώς δημιουργήθηκε το δημοφιλέστερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο

Το Madame Tussauds είναι το πιο διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η έδρα του βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ πολλά μικρότερα μουσεία έχουν ανοίξει κατά καιρούς και άλλες σε μεγάλες πόλεις.

Η συλλογή των κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και περιλαμβάνει εκατοντάδες περίπλοκες μορφές σε πραγματικό μέγεθος, που συχνά δεν μπορείς να καταλάβεις αν πρόκειται για ομοίωμα ή για τον ίδιο τον απεικονιζόμενο.

Σήμερα, οι επισκέπτες του μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες δίπλα σε ιστορικές μορφές, όπως ο George Washington και ο Napoleon, διάσημους αστέρες από το διεθνή κινηματογράφο και μουσική σκηνή όπως η Lady Gaga, ο Ryan Gosling και η Nicki Minaj, ακόμη και φανταστικούς χαρακτήρες όπως το C-3PO, ο Superman και ο Captain America.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1835, όταν η Marie Tussaud, ιδρύτρια του μουσείου εγκαταστάθηκε στην Baker Street του Λονδίνου και αποφάσισε να δείξει τις απίστευτες ικανότητές της στην τέχνη της γλυπτικής στο κερί.

Η Marie Tussaud γεννήθηκε στη Γαλλία το 1761 και έμαθε την τέχνη της γλυπτικής σε κερί από έναν Ελβετό γιατρό με την ονομασία Phillippe Curtius, για τον οποίο η μητέρα της εργαζόταν ως οικονόμος. Δημιούργησε το πρώτο της κέρινο γλυπτό το 1777, σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ κατά τη δεκαετία του 1780 πολλά εξέχοντα μέλη της γαλλικής αριστοκρατίας θαύμαζαν τις δημιουργίες της.

Εργάστηκε ακόμη και για την Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Γαλλίας, την αδερφή του Βασιλιά Λουδοβίκου XVI, για να της διδάξει την τέχνη της γλυπτικής, καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη της και να γίνει η έμπιστη, σύμβουλός της.

Ωστόσο, οι δεσμοί της με το στέμμα οδήγησαν σχεδόν στο θάνατό της κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης. Στις 12 Ιουλίου του 1789, δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην Βαστίλλη, αρκετές κέρινες φιγούρες που εκπροσωπούσαν αριστοκράτες και μέλη της βασιλικής οικογένειας -όλα είχαν δημιουργηθεί από το δάσκαλο της Tussaud, Δρ. Philippe Curtius- αποκεφαλίστηκαν και μεταφέρθηκαν τα κεφάλια τους στους δρόμους του Παρισιού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μοναρχίας.

Αλλά οι επαναστάτες γνώριζαν ότι η Marie Tussaud, η προστατευόμενη του Curtius, εργαζόταν για τη βασιλική οικογένεια. Έτσι, κατηγορήθηκε ως βασιλική, συνελήφθη και κλείστηκε σε ένα μπουντρούμι, περιμένοντας με το κεφάλι της ξυρισμένο έτοιμη για την εκτέλεσή της με τη μέθοδο της γκιλοτίνας.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκτέλεση της, ο Δρ. Curtius έμαθε ότι η Marie Tussaud είχε φυλακιστεί και γρήγορα διαβεβαίωσε τους επαναστάτες ότι ήταν υποστηρικτής των φιλελεύθερων ιδεών (κάτι που ίσχυε και στην πραγματικότητα), δείχνοντάς τους τα περίπλοκα κέρινα έργα της.

Έτσι, η Tussaud όχι μόνο απελευθερώθηκε, αλλά χρησιμοποιήθηκε από το νέο καθεστώς για τη δημιουργία κέρινων μασκών αριστοκρατών και πλούσιων βασιλικών που είχαν εκτελεστεί στην γκιλοτίνα.

Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της Πριγκίπισσας Ελισάβετ και του Βασιλιά Λουδοβίκου XVI, εκτελέστηκαν, με τη Marie Tussaud να κάνει κέρινες μάσκες από τα διάσημα θύματα της επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων της Μαρίας Αντουανέτας και του Βασιλιά.

Δήλωσε στα απομνημονεύματά της ότι συχνά ήλεγχε τις στοίβες των αποκεφαλισμένων κεφαλιών στις δημόσιες πλατείες, για να βρει τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα και να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μάσκες θανάτου που προκαλούν τρόμο. Πολλές από τις μάσκες της, μάλιστα, παρέλασαν στους δρόμους του Παρισιού για να συμβολίσουν την πτώση του παλαιού βασιλικού καθεστώτος.

Tags
Back to top button