Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή σύνταξη: Πρώτο βήμα για την εφαρμογή της -Ως το 2020 το 35% θα εκδίδεται ψηφιακά

Στο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν μόνο οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα Ταμεία αλλά και νομοθετική διάταξη με την οποία γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.

 

Ειδικότερα, αναμένεται διάταξη νόμου με την οποία θα γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

 

Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Τα επόμενα ορόσημα στην επιχείρηση «ψηφιακή σύνταξη» προβλέπουν πως τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 23,39% στον όγκο των ψηφιακών συντάξεων, ώστε να εκδίδεται πλέον χωρίς ανθρώπινο χέρι το 57,76% των νέων συντάξεων. Το τρίτο ορόσημο είναι σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά.

 

Εγκριση χρονοδιαγράμματος

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και τις σχετικές εξαγγελίες έκαναν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών. Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δήμους και ληξιαρχεία.

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ψηφιακό μετασχηματισμό» του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατόν η απονομή της σύνταξης. Το επόμενο μεγάλο βήμα αναμένεται να ακολουθήσει τον Νοέμβριο με νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας», δηλαδή του εθνικού μητρώου ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας.

Tags
Back to top button