Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 13/07/2021 - 22:37
Πρώτη συνομιλία των προέδρων Ισραήλ-Τουρκίας από το 2017: Διπλωματική κατάρρευση Ερντογάν λόγω υπερ-επέκτασης
Οι Ταλιμπάν νέο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Για πρώτη φορά από το 2017, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογο του σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης που εκ των προτέρων όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε περίπου 40 λεπτά και ο Ισραηλινός Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιερ Λαπίντ.
Συνομιλία προέδρων Τουρκίας-Ισραήλ
Πιο αναλυτικά, ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του.
Ο Ερντογάν έδωσε συγχαρητήρια στον Χέρζογκ για την πρόσφατη ορκωμοσία και τον ρόλο που ανέλαβε την περασμένη βδομάδα.
«Οι δυο Προέδροι έδωσαν έμφαση στους δεσμούς ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία οι οποίοι έχουν μεγάλη σημαντικότητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας, η οποία προσθέτει ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.
Οι δυο τους, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τόνισαν επίσης τη σημαντικότητα ενός συνεχούς διαλόγου παρά τις όποιες διαφωνίες με σκοπό να γίνουν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, κάτι που θα είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.
Το ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να τύχει διευθέτησης με μια λύση δύο κρατών, διαρκή και συνολική στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Τί προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν
Ας δούμε μερικά καίρια σημεία:
- Ο Ερντογάν επιχειρεί μετά την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ να προσεγγίσει και το Ισραήλ.
- O Ερντογάν δεν έστειλε συγχαρητήρια στην νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αλλά μίλησε πρώτα στον νέο ισραηλινό πρόεδρο σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια επαφή “χαμηλής πολιτικής” . Τις αποφάσεις στο Ισραήλ τις λαμβάνει η κυβέρνηση και μόνο.
- Η Τουρκία “καλοπιάνει” τις ΗΠΑ για δεύτερη φορά. Μετά την πρόταση για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν πραγματοποιεί δεύτερη πιρουέτα με κίνηση προς το Ισραήλ
- Ο Ερντογάν επιχειρεί πρόσκαιρα να “σπάσει” το αντιτουρκικό μπλοκ στην Αν. Μεσόγειο
- Η επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ισραήλ έρχεται λίγο πριν τις 20 Ιουλίου. Ο Ερντογάν διατηρεί χαμηλό προφίλ προσπαθώντας να μετριάσει τις συνέπειες των κινήσεων του στα Βαρώσια. Μην ξεχνάμε ότι από τα Κατεχόμενα με τα εγκαίνια των δύο νέων στρατιωτικών βάσεων ο Ερντογάν θέτει εντός βεληνεκούς όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Αίγυπτο με το Ισραήλ.
- Ο Ερντογάν ρίχνει ξανά “γέφυρες” στη Δύση για οικονομικούς λόγους και εν όψει τουρκικών εκλογών. Σαφώς και οι κυρώσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο φοβάται ο Ερντογάν
- Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά ένα αντίβαρο στον ρωσικό “εναγκαλισμό” . Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν έχει σκοπό να προχωρήσει αρκετά βαθιά στην ρωσική σφαίρα επιρροής στην Ασία, στα πρώην σοβιετικά κράτη. Αφορμή οι Ταλιμπάν και η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Συνεπώς επειδή οι δράσεις του δεν θα αρέσουν καθόλου στην Μόσχα, φροντίζει να δημιουργήσει εγκαίρως ένα “εικονικό” αντίβαρο.
Η υπερεπέκταση της Τουρκίας δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα στον Ερντογάν. Δεν προλαβαίνει να κλείσει ένα μέτωπο και ανοίγει ένα δεύτερο καθώς συνασπίζονται γύρω του και εναντίον του όλοι οι σημαντικοί παίκτες της περιοχής. Από την Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο και την Ασία.
Οι Ταλιμπάν νέο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
, η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.
Οι Ταλιμπάν είναι ένα στρατιωτικό κίνημα- τρομοκρατικό-εξτρεμιστικό- που προσπαθεί να καταλάβει την χώρα από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κεντρική κυβέρνηση.
Αυτό δίνει ελπίδες στην Χαμάς και στην Χεζμπολάχ καθώς βλέπουν ότι οι μέχρι πρότινος τρομοκράτες Ταλιμπάν γίνονται αποδεκτοί από την διεθνή κοινότητα. Χώρες κλείνουν συμφωνίες μαζί τους πχ ΗΠΑ ενώ άλλες συνομιλούν μαζί τους πχ Ρωσία-Κατάρ-Ιράν.
Αυτό το νέο μοντέλο εξτρεμισμού φαίνεται πολύ ελκυστικό για οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ που βλέπουν ότι σε βάθος χρόνου μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την διεθνή κοινότητα.
Τουλάχιστον από χώρες που έχουν διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα από το Ισραήλ.
Και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ. Το πρόβλημα αυτό θα μεγαλώσει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία Ταλιμπάν-Τουρκίας και παραμονή της Τουρκίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η Τουρκία ενισχύεται χειραγωγώντας τρομοκρατικές οργανώσεις και ελέγχοντας “τρομοκρατικούς διαδρόμους”.
Η Άγκυρα και το τουρκοσουνιτικό κεφάλαιο θα έχει στενούς δεσμούς με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως Χαμάς-Παλαιστινιακή Τζιχάντ, Ταλιμπάν…