Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Προβληματισμός για τους σεισμούς σε Θήβα και Κρήτη - Φόβοι για νέες ισχυρότερες δονήσεις

Οι σεισμοί στην Κρήτη και τη Θήβα φαίνεται να προβληματίζουν τις αρμόδιες Αρχές.

Για αυτό και πόρισμα συντάχθηκε από την Ομάδα Εκτίμησης Κινδύνου αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θήβα μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα ανέφερε πως είναι πιθανός ένας σεισμός της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και ζήτησε την εκκένωση παλιών κατοικιών.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολογός και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ο Θανάσης Γκανάς, επίσης σεισμολόγος, μίλησαν στο Sputnik, ανέλυσαν την κατάσταση αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές και εξήγησαν τις διαφορές μεταξύ της πρόγνωσης και της εκτίμησης ενός σεισμού.

«Επιβεβαιωθήκαμε εν μέρει για το Αρκαλοχώρι, Ηρακλείου»

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως το πόρισμα συντάχθηκε από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε πριν μια εβδομάδα.

«Είμαι μέλος της επιτροπής, παλιά ήμουν και πρόεδρος, το θέμα που εξετάστηκε είναι η συνεχιζόμενη σεισμική δράση, τόσο στη Θήβα όσο και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου» δήλωσε και ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η σεισμική δράση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σεισμού.

«Βέβαια, στο Αρκαλοχώρι, την επόμενη μέρα αφού βγάλαμε το πόρισμα που στείλαμε στη ΓΓΠΠ, έγινε ένας σεισμός 4,8 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα» συνέχισε και εξήγησε πως επιβεβαιώθηκε εν μέρει η άποψη που εκφράστηκε ομόφωνα ότι αναμένεται ισχυρότερος σεισμός καθώς μέχρι τότε είχε σημειωθεί δόνηση 4,2 Ρίχτερ.

«Δεν αποκλείεται να γίνει και λίγο μεγαλύτερος όχι πολύ ισχυρότερος όμως καθώς τα ρήγματα της περιοχής δεν έχουν μεγάλες διαστάσεις» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί αναφορικά με το πόρισμα που βγήκε είναι δεν υπάρχουν στάνταρ προβλέψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως έχουμε σημαντικές ενδείξεις τις οποίες συνεκτιμούμε και μπορούμε να φτάσουμε σε εκτιμήσεις» υπογράμμισε και τόνισε πως στο πόρισμα της επιτροπής δεν αναφέρθηκε το μέγεθος του προβλεπόμενου σεισμού.

«Ούτε 5,2 ούτε 5, ούτε τίποτα, είπαμε ότι θα είναι μεγαλύτερος από το 4,2 που είχε γίνει μέχρι τότε» επισήμανε δηλώνοντας πως τα παραπάνω νούμερα είναι περαιτέρω προσωπικές εκτιμήσεις μελών της επιτροπής που έχουν μιλήσει στα Mέσα.

Tags
Back to top button