Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προς ανεξέλεγκτη σύγκρουση - Μαχητικά στην Ουκρανία & ένταξη της χώρας στην EE - Σχεδιάζει το ΝΑΤΟ "No Fly-Zone";

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και το ΝΑΤΟ με την ΕΕ προχωρούν σε παρακινδυνευμένες κινήσεις που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες στο ουκρανικό μέτωπο.

Πριν λίγο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιβεβαίωσαν την αποστολή όπλων και μαχητικών στην Ουκρανία, μια είδηση που μετέδωσε αργά χτες το βράδυ το WarNews247.

Ενδεχόμενη αποστολή μαχητικών, όπως παραδέχτηκε ότι θα γίνει ο Μπορέλ, έχει νόημα μόνο αν η Ουκρανία έχει αεροπορική υπεροχή γεγονός που θα της επιτρέψει να πετά τα αεροσκάφη. Συνεπώς δημιουργείται το ερώτημα αν το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πχ πάνω από το Κίεβο και όχι μόνο.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Ίσως γι αυτό το λόγο η Μόσχα σήμερα ανέφερε πως ελέγχει πλήρως τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Όπως αναφέραμε και χτες, υπάρχει ακόμη η τρομακτική πιθανότητα ΝΑΤΟϊκές χώρες να παραχωρήσουν μαχητικά μαζί με πιλότους τους στην Ουκρανική Αεροπορία καθώς δεν υπάρχει χρόνος εκπαίδευσης των Ουκρανών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Θα δημιουργήσει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Ουκρανία το ΝΑΤΟ;

ΝΑΤΟ και ΕΕ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν όπλα και μαχητικά  στην Ουκρανία, κάτι που γίνεται γνωστό την ώρα που η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τη μεριά του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επαίνεσε για το θάρρος του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Ουκρανία με πυραύλους και αντιαρματικά όπλα ενάντια στα τεθωρακισμένα, ενώ θα στείλει και ανθρωπιστική βοήθεια.

Z. Μπορέλ: “ΝΑΙ” στην παροχή μαχητικών

Την ίδια ώρα ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να ενισχυθεί με μαχητικά.

«Θα τους ενισχύσουμε με περισσότερα μαχητικά. Δεν συζητάμε μόνο για πυρομαχικά. Τους παρέχουμε σημαντικότερα όπλα για τον πόλεμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα είχε κάνει το αίτημα εκ μέρους της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τα μαχητικά αυτά όπως ανέφερε χτες το βράδυ το WarNews247 μπορεί να είναι MiG-29 από Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία. Η Πολωνία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα της F-35A μέχρι το 2024, ενώ η Σλοβακία και η Βουλγαρία θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα νέα τους F-16 το 2023 και το 2025. Συνεπώς δεν έχουν πρόβλημα να ξεφορτωθούν σοβιετικό υλικό.

Ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο αποστολής παλαιών μεν, αναβαθμισμένων δε, MiG-21 από τη Ρουμανία και την Κροατία, επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης, υπάρχουν και τα αρκετά «ηλικιωμένα» πολωνικά Su-22 ή ακόμη και Su-25 Frogfoot από την Βουλγαρία.

Ζελένσκι: Ζητάμε άμεση ένταξη στην ΕΕ με ειδική διαδικασία

Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μέσω ειδικής διαδικασίας ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι με νέο τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας νέας ειδικής διαδικασίας», είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα όπως μεταφέρει η The Kyiv Independent.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..

Eπίσης, η ένταξη στην ΕΕ με “Fast track” διαδικασίες θα δώσει το δικαίωμα στο Κίεβο να ενεργοποιήσει κάποιες συνθήκης της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Μισέλ: «Θα συζητήσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM σήμερα.

«Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, όπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», επεσήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια “πολύ ισχυρή” συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφο του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Tags
Back to top button