Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Που οφείλεται η απώλεια της διάθεσης για έρωτα στη μητρότητα;

Ο χρόνος λιγοστεύει, η κούραση έρχεται και φυσικά οι ορμόνες κάνουν πάρτι μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μία γέννα δεν σημαίνει και αυτόματα το τέλος της ερωτικής σας ζωής. Αυτό που θα αλλάξει σίγουρα είναι ο τρόπος και η συχνότητα λόγω του ερχομού του μωρού. Ο χρόνος λιγοστεύει, η κούραση έρχεται και φυσικά οι ορμόνες κάνουν πάρτι μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι δύο σύντροφοι διαφέρουν ως προς το πόση επιθυμία έχουν για σεξ. Εδώ χρειάζεται υπομονή και, αν χρειαστεί, συμβουλές από τους ειδικούς. Αν κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος, μην ανησυχείτε.

Πώς νιώθουν οι γυναίκες για το σεξ μετά τον τοκετό. Συνήθως χρειάζονται 1-3 μήνες μέχρι να ξαναβρείτε την ερωτική σας διάθεση. Κάποιες όμως ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Άλλες μαμάδες μπορεί να νιώθουν ερωτικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή εκλύεται ωκυτοκίνη, ουσία που εμφανίζεται μετά το σεξ και αφού ‘κατέβει’ το γάλα του θηλασμού. Εξίσου φυσιολογικό είναι να μην νιώθετε καμία επιθυμία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μία αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι το 40% των νέων μαμάδων δοκίμασε να κάνει σεξ 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, το 80% μετά από 12 εβδομάδες και οι μητέρες που γέννησαν με καισαρική ή είχαν ράμματα χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθουν σεξουαλικά. Σε αυτό συμβάλει αρκετά η εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους, μέσα από μία σειρά αλλαγών: χαλαρό δέρμα στην κοιλιά, πρησμένο στήθος, αλλαγή χρώματος στις θηλές, ραγάδες, σημάδια από καισαρική, φλεβίτης, αύξηση βάρους και κολπικές αμυχές. Οι αλλαγές όμως δεν διαρκούν για πολύ και δεν έχουν το ίδιο αντίκτυπο σε όλες.

Προσοχή στην αντισύλληψη! Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες είναι αρκετά γόνιμες και έχουν ωορρηξία ακόμα κι αν δεν τους έχει έρθει περίοδος. Αν δεν θέλετε να ξαναμείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα μέτρα αντισύλληψης που είναι καταλληλότερα για εσάς που έχετε γεννήσει πρόσφατα.

Αν ο σύντροφός σας νιώθει απόρριψη, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πρέπει όμως να μιλήσετε μαζί του για το πώς βιώνετε εσείς αυτήν την περίοδο, κι ότι είναι οκ αν σας παίρνει πολύ χρόνο. Εναλλακτικά, βρείτε να κάνετε πράγματα μαζί που σας φέρνουν κοντά σαν ζευγάρι. Κάντε μια βόλτα και πάρτε μαζί το παιδί με το καρότσι. Ελάτε πιο κοντά όταν ξαπλώνετε και μείνετε αγκαλιά. Η συνεύρεση θα έρθει στην ώρα της, όταν θα είστε και οι δύο έτοιμοι.

Κάτι που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι πρέπει πρωτίστως να φροντίσουν τον εαυτό τους. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο καλός ποιοτικός ύπνος αρκούν για να ξαναβρείτε τον παλιό εαυτό σας. Πάρτε λίγο χρόνο για να πάτε για περπάτημα ή για να διαβάσετε το βιβλίο που έχετε παρατήσει. Όσο δεν κάνετε πράγματα για εσάς, γεμίζετε το σώμα σας με άγχος, κούραση και μόνιμη ένταση. Αν νιώθετε ότι έχει περάσει πολύς καιρός και συνεχίζετε να μην έχετε διάθεση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή σε κάποιο ψυχολόγο για να σας βοηθήσει με συμβουλές ή να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες που θα σας ξεμπλοκάρουν.

Tags
Back to top button