Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο πιο χαμηλά; Οι Έλληνες αποποιούνται και τα σπίτια των γονιών τους – «Τσουνάμι» αιτήσεων υπό το βάρος του ΕΝΦΙΑ – «Φτερά» κάνουν και οι τελευταίες καταθέσεις

Τα ελληνικά νοικοκυριά καταρρέουν οικονομικά, αλλά η κυβέρνηση αισιοδοξεί για ανάπτυξη το 2017, αν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε ανοιχτά πλέον είτε με υπονοούμενα αφήνουν να εννοηθεί πώς η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι και το Μάιο, όπως φαίνεται κάνει τα σύννεφα της ύφεσης να πυκνώνουν και πάλι επικίνδυνα πάνω από τη χώρα.

Δύο στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί είναι το γεγονός πώς χιλιάδες πολίτες αποποιούνται κληρονομιές γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλους φόρους, ενώ συνεχίζουν να τραβούν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα οποία είχαν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, για ώρα ανάγκης.

Τα στοιχεία λοιπόν για τις αποποιήσεις κληρονομιάς σόκαραν και είναι ενδεικτικά της νέας κατάστασης πραγμάτων στην ελληνική κοινωνία της κρίσης και της ύφεσης. Στην πραγματικότητα, διαφαίνεται ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα πολιτών, που σπεύδει να «πετάξει» από πάνω του ακίνητα και περιουσίες, αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Αυτή η νέα κατάσταση αποτυπώνεται κυρίως μέσα στα δικαστήρια, όπου κατά εκατοντάδες οι πολίτες δηλώνουν αμετάκλητα ότι δεν θέλουν να φθάσει σε αυτούς κανένα ακίνητο από καμία κληρονομιά. Αυτό που στα χρόνια πριν την κρίση ήταν «ευχή», το να κληρονομήσει δηλαδή κάποιος ένα ακίνητο, τώρα έχει γίνει… κατάρα, αφού αυτά έχουν οικονομικά βάρη και η συντήρηση τους μπορεί να αποδειχθεί θηλιά στο λαιμό όσων αποφασίσουν να τα αποδεχθούν.

Οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς έχουν αγγίξει το 2016 τις 54.000 (επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης). Ωστόσο, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, που είναι τα ειρηνοδικεία, εκτιμούν ότι για φέτος ο αριθμός τους θα είναι έως και τριπλάσιος, από ότι φαίνεται με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί πριν καλά καλά κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Εκτιμάται δηλαδή πώς στο τρέχον έτος μπορεί να υποβληθούν περισσότερες από 160.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομίας. Να σημειωθεί πώς το 2016 το 30% όσων αποποιήθηκαν την κληρονομία ακινήτων ήταν για λόγους αδυναμίας να πληρώσουν φόρους, ειδικά ΕΝΦΙΑ γι’ αυτά, ενώ το 28% γιατί τα ακίνητα που κληρονομούσαν ήταν σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άρα δεν είχαν τα χρήματα για τη συντήρηση τους ή για τη συχνή μετάβαση τους σε αυτά.

Το δεύτερο στοιχείο, όπως είπαμε από την αρχή είναι πώς οι καταθέσεις των Ελλήνων μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες διαμορφώνονταν στα 119 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για μείωση των καταθέσεων κατά 750 εκατ. ευρώ από τα 119,75 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονταν στα τέλη Ιανουαρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 δε, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -2,0% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,26 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,0% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 600 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.567 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Οι αριθμοί λοιπόν αυτοί δείχνουν πώς η πραγματική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ τα νοικοκυριά ανεβαίνουν έναν Γολγοθά χωρίς τελειωμό. Έχουν φτάσει πολίτες να μην μπορούν να κληρονομήσουν σπίτια που ανήκουν στην οικογένεια τους. Και μη χειρότερα, αν και κανείς δεν ασπάζεται την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου που έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία.

Tags
Back to top button