Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Πόσο επηρεάζει τελικά την υγεία του παιδιού η καισαρική τομή;

Μέχρι σήμερα μια κοινή πεποίθηση της ιατρικής κοινότητας ήταν ο συσχετισμός της καισαρικής τομής με μια ευρεία γκάμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία του παιδιού. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι, ναι μεν οι μη προγραμματισμένες καισαρικές τομές -που πολλές φορές μπορούν να αποφευχθούν- αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην περίπτωση άλλων ανοσοποιητικών διαταραχών που μέχρι πρότινος συνδέονταν με τις καισαρικές τομές.

Για να λύσουν τα διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές από διάφορα Ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Φινλανδίας χρησιμοποίησαν καινοτόμες στατιστικές μεθόδους και παρακολούθησαν την υγεία περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων παιδιών στη Φινλανδία από τη γέννηση μέχρι και τα εφηβικά τους χρόνια.

Η προσοχή τους επικεντρώθηκε στις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις που ως τώρα συνδέονταν με τις καισαρικές τομές: το άσθμα και άλλες ατοπικές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 1 και η παχυσαρκία.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος από την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, δεν βρήκαμε αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην καισαρική τομή και παθήσεις που μέχρι πρότινος ήταν συνδεδεμένες με αυτή, όπως οι αλλεργίες, ο διαβήτης τύπου 1 και η παχυσαρκία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επίδραση της καισαρικής τομής στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα», αναφέρει η Ana Rodríguez από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, παρόμοιες συγκρίσεις μεταξύ βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και φυσιολογικό τοκετό είναι πιθανό να δημιουργήσουν παραπλανητικά συμπεράσματα, επειδή είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τις επιπτώσεις της καισαρικής τομής από άλλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.
Για να λύσουν το πρόβλημα αυτό, οι επιστήμονες στην εν λόγω έρευνα χρησιμοποίησαν ένα καινοτόμο ερευνητικό σχεδιασμό για να αξιολογήσουν τις αιτιώδεις συνέπειες της καισαρικής τομής.

  • Συχνότερες οι μη προγραμματισμένες καισαρικές τομές πριν τις διακοπές

Βασιζόμενοι σε δεδομένα της Φινλανδίας, οι ερευνητές κατέγραψαν περισσότερες μη προγραμματισμένες καισαρικές τομές κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται του Σαββατοκύριακου ή μιας εθνικής αργίας.

«Στις περιπτώσεις αυτές, η παρατεταμένη κύηση ήταν συχνά ο λόγος της καισαρικής τομής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται μιας εθνικής αργίας, οι γιατροί κάνουν διαγνώσεις που βρίσκονται στη διακριτική τους ευχέρεια ως δικαιολογία για την πραγμάτωση ενός τοκετού με καισαρική τομή. Αυτή η αυξημένη πιθανότητα για καισαρική τομή ανεξάρτητα από την ιατρική αναγκαιότητα ευνοεί τις συγκρίσεις μεταξύ των μητέρων και προσομοιάζει σε ένα ελεγχόμενο πείραμα», σημειώνει ο Lauri Sääksvuori από το Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας της Φινλανδίας και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών VATT.

Τέλος, οι ερευνητές έκαναν συγκρίσεις και μεταξύ αδελφών που είχαν γεννηθεί με διαφορετικό τρόπο (φυσιολογικό τοκετό-καισαρική τομή) για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτιώδεις συνέπειες της καισαρικής τομής.

Tags
Back to top button