Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβαίνετε για να έχετε υγιή καρδιά;

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μια από τις πρώτες πρώτες στη λίστα, αιτία θανάτου, με σχεδόν το 50% των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο να ταλαιπωρείται από αυτές. Για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να ακολουθηθούν, με μια νέα μελέτη να διαπιστώνει ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι μια από τις σημαντικότερες, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση σκάλας, μπορεί να μειώσει καθοριστικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κυρίως τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), στεφανιαίας αρτηριακής νόσου (CAD) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Lu Qi, MD, PhD, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, το σύντομο αλλά υψηλής έντασης ανέβασμα σκαλοπατιών, είναι ένας καλός τρόπος βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και του προφίλ των λιπιδίων του αίματος, ειδικά για τα άτομα που για τον οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συστάσεις σωματικής άσκησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση την εβδομάδα. Πόσα σκαλοπάτια, όμως, πρέπει να ανεβαίνει ένας άνθρωπος καθημερινά για να προστατεύσει την καρδιά του; Πάμε πιο κάτω να δούμε που κατέληξε η μελέτη.

Πόσα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβαίνει κάποιος σε καθημερινή βάση για να προστατεύσει την καρδιά του;

Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα από 458.860 ενήλικες που εξασφαλίστηκαν μέσω της UK Biobank. Μέχρι την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ανερχόταν στα 56 έτη. Το 56% περίπου από αυτούς ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό τους ιστορικό, γενετικούς παράγοντες, παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων -συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά ανέβαιναν σκάλες- αναφέρθηκαν από τους ίδιους κατόπιν απαίτησης των ερευνητών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για περίπου 12,5 χρόνια.

Καυγάς στον «αέρα» ανάμεσα σε Τεμπονέρα και Παγώνη για την υγεία: Η κατάσταση είναι δραματική - Εσείς τι κάνατε γι' αυτά;

Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 και πλέον χρόνων παρακολούθησης, η ερευνητική ομάδα του Qi, εντόπισε 39.043 περιπτώσεις αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), 30.718 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου (CAD) και 10.521 περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ανέβαιναν περίπου 50 σκαλοπάτια την ημέρα, διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιακής νόσου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές, όσο και οι θρόμβοι του αίματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα, πέραν από τα πιο πάνω, παρατήρησε επίσης ότι τα άτομα που στην αρχή της μελέτης είχαν αναφέρει ότι ανεβαίναν καθημερινά σκάλες, αλλά στην πορεία σταμάτησαν, διέτρεχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν ανέβαιναν ποτέ σκάλες.

Γιατί το ανέβασμα σκαλοπατιών ευνοεί την καρδιά;

Σύμφωνα με τον Vignesh Raghunath, καρδιολόγο στο Atlantic Medical Group, Morristown Medical Center στο Νιου Τζέρσεϊ, η τακτική χρήση σκάλας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διότι είναι μια μορφή άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται μέσω σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, η ποδηλασία και το τρέξιμο, ο καρδιακός μυς δυναμώνει και γίνεται κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικός στην άντληση αίματος και οξυγόνου στο σώμα. Την ίδια ώρα, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μέσω της άσκησης, βοηθά στη ρύθμιση και τη μείωση του σακχάρου του αίματος, της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι για την καρδιακή μας υγεία το να ανεβαίνουμε σκάλες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν αρκεί αυτό ως μοναδικό προληπτικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς. Η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η άσκηση και άλλες υγιεινές συνήθειες είναι καταλυτικά σημαντικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και το ανέβασμα σκαλοπατιών σε καθημερινή βάση, ωστόσο, δεν έχει καταλήξει σε μια αιτιώδη σχέση, κάτι για το οποίο χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περεταίρω μελέτες.

Τι γίνεται με τα άτομα που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση σκάλας δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα που ευνοεί την υγεία της καρδιάς, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που ανεβάζουν τον καρδιακό ρυθμό, όπως:

Ποδηλασία
Τρέξιμο
Περπάτημα
Κολύμπι
Διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης

Τα άτομα που θέλουν να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα με το ανέβασμα σκάλας, μπορούν να στραφούν στις πιο πάνω δραστηριότητες. Το σημαντικό είναι ότι και αν επιλέξουν να τους αρέσει, να το κάνουν τρόπο ζωής τους και να το ακολουθούν με συνέπεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου;

Ανάλογα με την αιτία της, τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου διαφέρουν ως ακολούθως:

Συμπτώματα μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού

Ταχυπαλμία
Πόνος στο στήθος
Εφίδρωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Λιποθυμία

Συμπτώματα καρδιακής βαλβίδας

Ζάλη
Κόπωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος

Συμπτώματα απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων

Πόνος στο στήθος
Κόπωση
Καούρα
Πονόλαιμος
Ζάλη
Ναυτία
Έμετος
Δυσκολία στην αναπνοή

Συμπτώματα καρδιακής δυσκολίας

Αλλαγή θερινής ώρας: Tι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας;

Πρήξιμο στο κάτω μέρος του σώματος
Δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση
Δυσκολία στον ύπνο
Ζάλη
Συμπτώματα εκ γενετής καρδιακών προβλημάτων
Αδυναμία
Κόπωση
Πόνος στο στήθος
Δυσκολία στην αναπνοή

Συμπτώματα προβλημάτων με το περικάρδιο

Εξάντληση
Πόνος στο στήθος
Δυσκολία στην αναπνοή
Πρήξιμο στο κάτω μέρος του σώματος
Πυρετός

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι οι ακόλουθοι:

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Υψηλή χοληστερίνη
Κάπνισμα
Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων
Αδράνεια. Έλλειψη άσκησης
Ανθυγιεινή διατροφή
Διαβήτης τύπου δύο
Υπερβολικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
Διαταραχή χρήσης ουσιών

Tags
Back to top button