Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μπήκατε στα -ήντα; Εντάξτε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας!

Η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και η διατήρηση της ενέργειας, της διάθεσης και της συνολικής υγείας καθίσταται πιο απαιτητική.

Ορισμένες τροφές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, συμβάλλοντας στην υγεία του εγκεφάλου, την ενδυνάμωση των οστών και την καρδιαγγειακή προστασία.

Σύμφωνα με διαιτολόγους, η ενσωμάτωση των ακόλουθων έξι τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση της ποιότητας ζωής κατά την τρίτη ηλικία.

1. Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Πρόκειται για ουσίες με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες καρυδιών την εβδομάδα στην ηλικία των 50–60 ετών εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά υγιούς γήρανσης, δηλαδή χωρίς χρόνιες ασθένειες ή διαταραχές μνήμης και κινητικότητας.

Η σύσταση των ειδικών είναι να καταναλώνουμε περίπου 60 γραμμάρια εβδομαδιαίως, είτε σκέτα είτε ως συστατικό σε σαλάτες, δημητριακά ή σνακ.

2. Όσπρια
Τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, προσφέρουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, τη ρύθμιση της φλεγμονής και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ιδιαίτερα τα ρεβίθια, χάρη στις ισοφλαβόνες και τις πολυφαινόλες που περιέχουν, φαίνεται να υποστηρίζουν την οστική αναδόμηση και να περιορίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

3. Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια περιέχουν σημαντικά επίπεδα φυτικών ινών, καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών (όπως η λουτεΐνη, η οποία συνδέεται με την υγεία των ματιών). Μελέτη έχει δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών οδήγησε σε μείωση της οξειδωτικής βλάβης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη προσφέρει κορεσμό, ενισχύοντας τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και φολικό οξύ, ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και τη βραδύτερη έκπτωση της μνήμης με την ηλικία. Επιπλέον, περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η φυλλοκινόνη, το β- καροτένιο και η βιταμίνη Ε, τα οποία συνδέονται με τη νευρολογική υγεία.

Η κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όμως απαιτεί προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεννόηση με ιατρό.

5. Κράνμπερι
Τα κράνμπερι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν προστασία στα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer και το Πάρκινσον.

6. Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Η απώλεια οστικής μάζας αποτελεί έναν από τους πλέον συνήθεις και επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου στην τρίτη ηλικία. Τα δαμάσκηνα περιέχουν βιοδραστικά συστατικά που, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.

 

Tags
Back to top button