Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως οι Πανελλήνιες παχαίνουν τα παιδιά

Είμαστε στον Μάιο. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά που πηγαίνουν στην Γ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν τις πιο σημαντικές εξετάσεις της ζωής τους μέχρι στιγμής. Τις Πανελλήνιες που θα τους δώσουν το εισιτήριο για μια Πανεπιστημιακή Σχολή. Είναι μια περίοδος πάρα πολύ αγχωτική για τα παιδιά που δεν τους προκαλεί μόνο άγχος αλλά σύμφωνα με νέα Ελληνική έρευνα τα παχαίνει κιόλας.


Ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σε μαθητές και μαθήτριες της 3ης Λυκείου που συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις. Ήταν 82 μαθητές και μαθήτριες εκ των οποίων τα 39 ήταν αγόρια και τα 43 κορίτσια. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε την περίοδο προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και κατά τη διάρκεια αυτών, στην πόλη της Καλαμάτας. Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ανάκλησης εικοσιτετραώρου (24-hour diet recall), δηλαδή πλήρης καταγραφή του τι κατανάλωναν καθόλο το 24ωρο. Για τη διατροφική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το διαιτητικό λογισμικό DietSpeak.

Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής ερευνητές Φ. Δικαίος, Ιωάννα –Μαρία Χατζηαδαμ, Π. Δημητροπουλάκης και Β. Τράνακας η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και κατά το διάστημα διεξαγωγής αυτών. Οι γνωσιακές λειτουργίες βρίσκονται σε άμεση σχέση με τη σταθερή παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την κατανομή των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι, οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των μαθητριών της 3ης Λυκείου υφίστανται μεταβολές, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.

Σύνηθες φαινόμενο σε αυτή την περίοδο έντονου στρες, αποτελεί η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας και η μείωση της πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παρατηρείται και παράλειψη γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας.
Σκοπός της μελέτης αυτή ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών και μαθητριών της 3ης Λυκείου και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως η διατροφική συμπεριφορά των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαφοροποιείται από την προετοιμασία. Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων στις δύο αυτές περιόδους. Επιπροσθέτως τα παιδιά παρουσίασαν μειωμένη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, φρούτων, λαχανικών καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή αύξησαν την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας και προϊόντων κρέατος.


Όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι μεταβολές της διατροφικής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό και τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, οδηγούν τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους και στην εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά αυτά.

Όπως είπαν, παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη χρόνου είναι αυτοί που συμβάλλουν καθοριστικά στις μεταβολές αυτές, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογική διάθεση και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και μαθητριών.

Πηγή: healthview.gr

Tags
Back to top button