Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πως οι δανειστές την «έστησαν» στον Α.Τσίπρα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Έσπασαν την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και ζητούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο υπουργικού συμβούλιο για ανάπτυξη και έκανε επίθεση στο ΔΝΤ και γενικότερα στους δανειστές ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιοποιήσει στοιχεία που δείχνουν πώς το 2016 έκλεισε με ύφεση ενώ η κυβέρνηση περίμενε θετικό πρόσημο. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον ως προς την συγκυρία, αφού αυτές τις ημέρες διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ολοένα και περισσότερα από την κυβέρνηση και είναι άγνωστο αν τελικώς θα επιτευχθεί ο στόχος του να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ορισμένοι ερμήνευσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ως ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πώς όσο δεν υπάρχει συμφωνία ο λογαριασμός θα αυξάνεται για τους Έλληνες πολίτες και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα απομακρύνεται.

Και για να πούμε και τα πράγματα με το όνομα της η ΕΛΣΤΑΤ δεν ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση, ενώ μπορεί να αναθεωρήσει το επόμενο διάστημα τα στοιχεία της. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να παραπέμψουν στην ανακοίνωση της Κομισιόν που προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2017. Ήταν όμως πολύ αργά, αφού τα πυρά έπεφταν κατά ριπάς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι δανειστές πίεζαν ακόμη περισσότερο για μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχαν κάνει ανάλυση στοιχείων, είχαν στήσει τον επικοινωνιακό αλλά και τον διαπραγματευτικό τους μηχανισμό πάνω στην ανάπτυξη με την οποία θα έκλεινε το 2016. Αρκετές φορές έχουν τονίζει πώς το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις τους και έφερναν ως παράδειγμα το θετικό κλείσιμο του περασμένου έτους ενώ το Ταμείο προέβλεπε ύφεση.

Με τη χθεσινή εξέλιξη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αποδυναμώνονται και οι δανειστές πλέον θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να παρουσιάσουν πώς η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει και πώς χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Όπου βεβαίως μεταρρυθμίσεις εννοείται στην παρούσα φάση «κούρεμα» του αφορολόγητου, ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, επιπλέον φόρους και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση του ποσοστού των απολύσεων.

Ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει πώς «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε». Ο πρωθυπουργός με αφορμή τις νέες απαιτήσεις των δανειστών έκανε λόγο για «εμπόδια και συνήθεις δυσκολίες που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι», σημειώνοντας πως «όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το ζητούμε είναι η αναπτυξιακή προοπτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία».

Δυστυχώς όμως δεν του βγήκε και απ’ ότι φαίνεται γκρεμίστηκε η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε πώς η ελληνική οικονομία εμφάνισε το δ’ τρίμηνο του 2016 ύφεση αντί ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2016 έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.

Σε ετήσια βάση το 2016, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομολόγων, το ΑΕΠ έκλεισε με ύφεση 0,05-0,1%. Υπενθυμίζεται πώς η Ευρωπαική Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3% στην οποία βασίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός).

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015 έναντι της αύξησης 0,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Οι διαφορές αυτές είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Την ίδια δε στιγμή αυξάνονταν η πίεση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού το γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παναγιώτης Λιαργκόβας σημείωνε πώς «όσο καθυστερούμε τόσο πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι δανειστές, όχι εμείς» και εκτίμησε ότι αν δεν έχει κλείσει η συμφωνία Μάιο – Ιούνιο είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε στις αγορές το 2018.

Tags
Back to top button