Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πως με μία μόνο κουταλιά ελαιόλαδο μπορείτε να ηρεμήσετε τα κύματα σε μια λίμνη (βίντεο)

Καθηγητής του Χάρβαρντ δείχνει πώς να ηρεμήσετε το νερό σε μία λίμνη με μία κουταλιά ελαιόλαδοΣε ένα νέο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ένας λέκτορας του Χάρβαρντ διεξάγει ένα πολύ απλό μα ιδιαίτερα εντυπωσιακό πείραμα, αποδεικνύοντας ότι μια μόνο κουταλιά ελαιόλαδου…


αρκεί για να εξαφανίσει το ελαφρύ κυματάκι και μάλιστα σε μια έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων!

Το λάδι απλώνεται γρήγορα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα πάχους μόλις ενός μορίου, το οποίο εμποδίζει τον άνεμο να δημιουργήσει κύματα.

Ο Δρ. Greg Kestin, λέκτορας φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσίευσε το βίντεο στο YouTube πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο σήμερα αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Daily Mail και από άλλα διεθνή ΜΜΕ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες views.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του λαδιού έχουν δύο πόλους. Ο ένας έλκεται από το νερό και έτσι αναποδογυρίζει προς το μέρος του ενώ ο άλλος απωθείται και μένει στην επιφάνεια. Όταν λοιπόν βάζεις λάδι μέσα στο νερό, κάθε μόριο εκτελεί την παραπάνω κίνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το πολύ λεπτό στρώμα που «σβήνει» τα κύματα.


Δείτε παρακάτω το βίντεο με την αναλυτική εξήγηση του λέκτορα:

perierga.gr

Tags
Back to top button