Δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός» από το Eurogroup για συνολική συμφωνία όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό που φαίνεται είναι πώς για ακόμη μία φορά πέρασε του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι όποιες συζητήσεις πάνε μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όπως ήθελε και ζητούσε η Γερμανία.
Η απόφαση αυτή, όπως και το γεγονός ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αποτελεί ένα μεγάλο χαστούκι για την κυβέρνηση, που έσπευσε να ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή με επιχείρημα την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, το οποίο για ακόμη μία φορά δεν έρχεται κατ’ απαίτηση του Βερολίνου.
Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup έδειξαν πώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια και ειδικά μετά το 2023 (κάποιες πηγές ανέφεραν πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% και κάποιες άλλες 3,5%).
Αυτό ίσως να ήταν και το πρόσχημα, αφού οι δύο πλευρές, και ειδικά οι κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή. Με την παράταση της συζήτησης για μετά το 2018 η Γερμανία ευνοείται, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να έχει σε εκκρεμότητα ένα τέτοιο θέμα με τις εκλογές να πλησιάζουν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πώς σχεδιάζεται μία επόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν την καθορισμένη για τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο δεν είναι καθ’ όλου βέβαιο πώς θα βρεθεί και πάλι λύση για το ελληνικό χρέος.
«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.
Παίρνοντας το λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο. «140 μέτρα θεωρούνται εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο».
Σε ίδιο τόνο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε πώς «υπήρξε πρόοδος και αυτό είναι θετικό για την ελληνική οικονομία και για όλους».
Τι προηγήθηκε
Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Νωρίτερα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
Αν και όλα έδειχναν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκρίνονταν- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.
Το Ταμείο θέλει από την Ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Όμως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.